PEN Centar BiH uputio reakciju upravi Grada Sarajeva

Kao pisci i borci za slobodu govora upućujemo izvinjenje Orhanu Pamuku, stidimo se zbog ksenofobije u BiH

Kultura16.02.18, 13:01h

Kao pisci i borci za slobodu govora upućujemo izvinjenje Orhanu Pamuku, stidimo se zbog ksenofobije u BiH
U skoro vrijeme Internacionalni PEN BiH će poslati memorandum s upitnikom svakome članu Gradske uprave s molbom da se izjasni koji su razlozi za odbijanje imenovanja našeg kolege Pamuka, a nakon toga ćemo se javiti medijima sa saopćenjem, navodi se u reakciji Gorana Simića, predsjednika PEN-a BiH


Povodom povlačenja odluke o imenovanju književnika Orhana Pamuka počasnim građaninom Sarajeva predsjednik PEN Centra BiH Goran Simić uputio je svoju reakciju upravi Grada Sarajeva.

 

Simić podsjeća da nakon što je Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Sarajeva odlučila da svjetski priznatog nobelovca Orhana Pamuka proglasi počasnim građaninom.  Komisija iz Gradske uprave je direktivom poništila tu odluku.

 

- Kao kolege pisci i borci za slobodu govora upućujemo Orhanu Pamuku iskreno izvinjenje zbog toga što se naša država BiH nalazi u dubokom stanju ksenofobije. Bila bi nam čast imati Pamuka kao počasnog građanina BiH, koji je progovorio o genocidu nad Armenima i koji se u svome književnom djelu, na više mjesta kroz historiju vlastite zemlje, osvrtao na gušenje slobode govora od vladajućih politika. Bila bi nam čast da imamo u gradu jednog od najpriznatijih i najčitanijih pisaca makar kao simbol multkulturnog Sarajeva i BiH, kakvu smo čast učinili američkoj spisateljici Susan Sontag. Zbog toga izjavljem duboko saučešće članovima Gradske uprave koji su opozvali odluku i učinili da se sam grad Sarajevo stidi. U skoro vrijeme Internacionalni PEN BiH će poslati memorandum s upitnikom svakome članu Gradske uprave s molbom da se izjasni koji su razlozi za odbijanje imenovanja našeg kolege Pamuka, a nakon toga ćemo se javiti medijima sa saopćenjem - navodi se u reakciji koju potpisuje književnik Goran Simić, predsjednik PEN-a BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook