ODLUKA USKORO STUPA NA SNAGU

Od sada nova pravila o carinjenju pošiljki: Šta sve trebate znati ako kupujete robu u inostranstvu?

Hronika11.02.18, 09:51h

Od sada nova pravila o carinjenju pošiljki: Šta sve trebate znati ako kupujete robu u inostranstvu?
Kako su pojasnili iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), najveća razlika odnosi se na proizvode koje nosimo u prtljagu prilikom ulaska u BiH

 

 

Vijeće ministara BiH je nedavno donijelo Odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina. Ovom odlukom se povećava donja granica od koje počinje carinjenje roba i pošiljki koje se uvoze u BiH, piše Faktor.  


Kako su pojasnili iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), najveća razlika odnosi se na proizvode koje nosimo u prtljagu prilikom ulaska u BiH. Do sada nisu carinjeni oni proizvodi namijenjeni za ličnu upotrebu čija zbirna vrijednost ne prelazi 200 KM. Prema spomenutoj odluci ta granica je pomjerena na 600 KM.


Povećana je i vrijednost pošiljki koje iz inostranstva dolaze putem pošte. Carinjenju do sada nisu podlijegale sve pošiljke upućene iz inostranstva čija je vrijednost iznosila do 50 KM. Novom odlukom napravljena je razlika između pošiljki koje su naručene i koje je primatelj morao platiti i onih koje dobija, recimo, od rođaka ili prijatelja i koje ne plaća.


Za porudžbine iz inostranstva koje stižu poštom, od plaćanja carine oslobađaju se one čija vrijednost ne prelazi 300 KM. U slučaju da primate poklon od prijatelja ili rođaka, ako ne želite da platite carinu, pošiljka ne smije biti vrijednija od 90 maraka.


Također, uvjet da se neka pošiljka ili prtljag ne carini je da su namijenjeni za vlastite potrebe.


S obzirom da su donje granice carinjenja značajno povećane, nije isključena mogućnost da neko to pokuša zloupotrijebiti. Recimo, zašto neko ne bi mogao naručiti 300 majica, čija je pojedinačna nabavna cijena jedna KM. Donja granica carinjenja nije prekoračena, ali malo će ko za lične potrebe kupiti toliki broj majica odjednom, pogotovo ako se radi o istom modelu.


- Kada se radi o gore pomenutoj robi, mora biti vidljivo da je ona namijenjena za vlastitet potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljoj prodaji u BiH. U tom smislu prilikom pregleda pošiljki posebno će se voditi računa o vrsti i količini robe u paketima kako bi se oslobađanje ostvarilo zaista samo za one pošiljke gdje je jasno vidljivo da se radi o robi najmijenjenoj za vlastitet potrebe. Sasvim je jasno da će u provjerama biti evidentirana i lica koja konstatno naručuju određenu robu, te će biti izvršene dodatne provjere tih osoba – kazao nam je portparol UIO Ratko Kovačević, dodajući kako se očekuje da povećanje iznosa za oslobađanje od plaćanja carina utiče na porast broja narudžbi robe putem interneta.


Međutim, ova odluka još uvijek nije stupila na snagu, jer se čeka njeno objavljivanje u Službenom listu BiH.


- Odluka se trenutno sprema u jezičke verzije, nakon toga te jezičke verzije idu na potpis u Vijeće ministara i nakon toga prema Službenom listu BiH. Primjena ove Odluke počinje osmog dana od dana objave u Službenom listu BiH. Očekujemo da bi sve skupa moglo biti završeno do kraja ovog mjeseca – dodao je Kovačević.


Sigurno je da će povećanje donje granice za carinjenje uticati i na prihode od carina. Međutim, u UIO još uvijek nemaju procjenu za koliko bi prihod od naplate carina mogao opasti.

 

(Faktor/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook