VIDEO/ SASTANAK U TUZLI

Turci u obilasku: Planiranje trase autoceste Sarajevo-Beograd, evo kako će se odvijati radovi...

Hronika08.02.18, 09:09h

Turci u obilasku: Planiranje trase autoceste Sarajevo-Beograd, evo kako će se odvijati radovi...
Turska delegacija je obišla cijelu dionicu potencijalne trase od Žepča, preko Zavidovića, Banovića, Tuzle, Brčkog i Bijeljine, te se susrela sa predstavnicima lokalnih i kantonalnih nivoa vlasti

 

Izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd bila je tema sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja Mirsada Gluhića i direktora Direkcije regionalnih cesta TK Agana Delibajrića sa delegacijom turskih institucija koje će učestvovati u tom projektu i predstavnicima Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.


Turska delegacija je obišla cijelu dionicu potencijalne trase od Žepča, preko Zavidovića, Banovića, Tuzle, Brčkog i Bijeljine, te se susrela sa predstavnicima lokalnih i kantonalnih nivoa vlasti. Cilj cjelokupne posjete delegacije Bosni i Hercegovini je prikupljanje podataka o svim detaljima projekta kako bi se moglo pristupiti izradi studije izvodljivosti i definiranju modela finansiranja izgradnje te putne komunikacije, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.


Kako je rečeno na sastanku, Turska želi što prije započeti realizaciju tog projekta, zato su istovremeno iz Turske poslane dvije delegacije. Jedna u Bosnu i Hercegovinu, koja ima zadatak obići trase puta u našoj državi, a druga u Republiku Srbiju koja će obići dionice kroz Srbiju. U narednom periodu ti izvještaji će se objediniti kako bi se izradila cjelokupna trasa, a nakon toga i mogli odrediti mogući modeli finansiranja.


Premijer Gutić je akcentirao da je izgradnja tog autoputa preko Tuzlanskog kantona od strateškog značaja za taj kanton i najmnogoljudniju regiju u BiH.


- Ovo je optimalna trasa koja zadovoljava sve tehničke parametre. Realizacijom ovog autoputa ili brze ceste preko kantona, Tuzla i Tuzlanski kanton bi dobili prijeko potreban kvalitetan izlaz prema Europskoj uniji s jedne strane i kvalitetnu putnu vezu prema glavnom gradu Sarajevu - rekao je Gutić, dodajući da je za oba putna pravca, i prema Brčkom i prema Žepču, Kantonalna vlada već pripremila određena idejna rješenja i dio projektne dokumentacije, što bi sigurno i pojeftinilo određene pripremne radove.


Zamjenik generalnog direktora direkcije cesta Republike Turske Mehmet Tutas je naveo da se trasa dionice Tuzla - Žepče koju su oni uradili u velikoj mjeri poklapa sa idejnim rješenjem koje je prezentirala i Vlada Tuzlanskog kantona, ali da se radi i o tehnički najzahtjevnijoj dionici.


Ono što je veoma važno za Tuzlanski kanton, a o čemu je također bilo govora, je i polazna točka za izgradnju autoputa.


- Smatramo da, prema svim parametrima, upravo Tuzla, odnosno petlja Šićki Brod, treba biti polazna točka odakle će krenuti izgradnja puta prema Brčkom ili prema Žepču, ili, ono što bi bilo i za nas najbolje istovremeno od Tuzle prema oba ova grada - istaknuo je premijer Gutić.


Ministar Gluhić naglašava da Tuzlanski kanton ima međunarodni aerodrom kojeg bi ta autocesta povezala sa međunarodnom lukom u Brčkom, što bi sigurno dovelo i do značajnijeg povećanja saobraćaja na toj dionici.


Sve ono što je danas navedeno kao prednost pretočeno je i u Pismo podrške za izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd preko Tuzlanskog kantona, a kojeg je premijer Gutić danas i zvanično uručio Tutasu.


Osim premijera Gutića, ministra Gluhića i direktora Delibajrića, sastanku je uime Vlade TK prisustvovao i pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović, dok su uz zamjenika direktora Tutasa, delegaciju iz Turske činili Kenan Kayac, Ibrahim Kaza, M. Atilla Koker, Aydin Durukan i Zafer Sinoplu uime Direkcije cesta Republike Turske, Recep Koske i Sedat Yildiz u ime Ambasade Republike Turske u BiH, te konsultanti Dr. A. Taner Hryper, Emre Tokmak i Mirza Čolić.

 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook