Još jedna godina bez teksta

Nakon jučerašnje odluke da BiH dobije tekst himne, političari poručuju: Šanse za to su vrlo male ili nikakve

Front06.02.18, 13:15h

Nakon jučerašnje odluke da BiH dobije tekst himne, političari poručuju: Šanse za to su vrlo male ili nikakve
Podsjetimo, državna himna BiH nekad zvana i Intermezzo na snazi je od 1999. godine. Iako se u međuvremenu pokušavao dodati i tekst, taj prijedlog nije prihvaćen u Parlamentu. 2009. godine

 

Iako je jučer na sjednici Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržan zaključak Skupštine Kantona Sarajevo da BiH dobije državnu himnu sa melodijom i tekstom, po svemu sudeći, male su šanse da u izbornoj godini bh. građani slušajući himnu i glazbu koju je skladao Dušan Šestić, počnu i pjevati tekst.

 

Naime, kako je za N1 kazao Momčilo Novaković iz NDP-a, jučerašnja odluka komisije donesena je preglasavanjem.

 

"Odluka je donesena preglasavanjem i to praktično znači da su njene šanse da u parlamentu dobije prolaz vrlo male ili gotovo nikakve. Ono što je još važno napomenuti da smo mi nekoliko puta se ovim pitanjem bavili u ranijem periodu i realno u ovom monmentu ne postoji tekst oko kojeg bi se mogli dogovoriti predstavnici tri naroda u BiH, a samim tim ne postoji tekst koji bi mogao dobiti podršku Parlamenta. Ja mislim da je ova inicjativa na ovaj način , kako je dobila podršku Ustavnopravne komisija osuđena na neusvajanje i ostat će samo na ovom zaključku Ustavnopravne komisije.", kaže Momčilo Novaković.

 

Podsjetimo, državna himna BiH nekad zvana i Intermezzo na snazi je od 1999. godine. Iako se u međuvremenu pokušavao dodati i tekst, taj prijedlog nije prihvaćen u Parlamentu. 2009. godine.

 

Komisija za izbor teksta himne, sastavljena od 11 članova od kojih su većina bili književnici i etno-muzikolozi, radila je godinu dana da bi i Bosna i Hercegovina dobila riječi himne. Od 339 prijedloga, u najužem izboru ostala su dva, od kojih je, uz saglasnost autora, sastavljen tekst. Ni to nije bilo dovoljno dobro za delegate iz reda srpskog naroda, koji su u Domu naroda PS BiH tada glasovali protiv. .

 

Novu inicijativu da BiH dobije himnu koja će imati tekst uputila je predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić još u studenom prošle godine. Tada je Babićeva zapitala da li zemlja zaslužuje himnu koja će da veliča povijest, tradiciju i napore kroz koje je narod BiH prošao.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!