David Komšić se liječio u Sarajevu, Kreševu, Kiseljaku i Bugojnu?

Zaokret na suđenju monstrumu iz BiH koji je 88 puta izbo trudnu djevojku: Komšićevi roditelji promijenili iskaz!

Hronika06.02.18, 08:42h

Zaokret na suđenju monstrumu iz BiH koji je 88 puta izbo trudnu djevojku: Komšićevi roditelji promijenili iskaz!
Ubici bi, da stvar bude nevjerovatnija, moglo pomoći to što je Kristinu te večeri 22. februara sa suvozačkog mjesta Opel Astre izbo čak 88 puta. Vještaci su utvrdili da je još neko vrijeme bila svjesna, da je trpjela stravične bolove, da se pokušala obraniti...

 

Porodica ubijene Kristine Krupljan sjedi na kraju predvorja ispred velike dvorane Županijskog suda u Zagrebu. Porodica Davida Komšića je na suprotnoj strani, odmah blizu ulaznih vrata. Pogledi im se nisu sreli. 

 

Dan ranije, prošlog tjedna u četvrtak, započelo je suđenje za brutalno ubistvo trudne djevojke koju je nožem 88 puta izbo njen bivši dečko.

 

Slučaj je to iz februara prošle godine koji je potresao Hrvatsku, a sada dobiva i sudski epilog. U dva dana suđenja svjedočili su majka ubijene Kristine, Vesna Krupljan, te roditelji ubice Olivera i Ivo Komšić.

 

73 ubodne i 15 reznih rana

 

Tog drugog dana suđenja na rasporedu su bila svjedočenja roditelja 20-godišnjeg ubice Davida Komšića koji je djevojci koju je upoznao još u 8. razredu osnovne škole, kada se s majkom doselio iz Kiseljaka, nanio 73 ubodnih i 15 reznih rana. Navodno ju je volio, a ubo ju je 40 puta nožem u vrat dok su sjedili u autu pred njenom zgradom.

 

Novinari su ga prvi put u sudnici mogli vidjeti dan ranije. Mnogo duže zalizane crne kose nego što je pamtimo s fotografija nakon hapšenja, ušetao je prvog dana suđenja u crnoj jakni Armani, u pratnji dvojice pravosudnih policajaca. Dok su se tog prvog dana čitali iskazi Kristininih prijateljica, njenog oca, susjeda Krupljanovih, ubica je glasno zijevao, zbog čega je šokirana predsjednica sudskog vijeća Sanja Mazalin prekinula čitanje iskaza kako bi ga opomenula.

 

Prvi dan se smijao ocu ubijene Kristine, a drugi dan pokunjeno slušao roditelje

 

No ubica se tu nije zaustavio. U jednom se trenutku okrenuo prema Kristininu ocu i nasmijao se. Zatim je prekinuo sutkinju, izašao na dogovor sa svojim braniteljem Veljkom Miljevićem, a kad je, nakon završetka ročišta, izlazio iz sudnice namignuo je kumu Vjekoslavu Komšiću koji je jedini od Komšićevih bio prisutan prvog dana suđenja. Roditelji ubice nisu mogli prisustvovati dok i sami ne svjedoče.

 

Drugog dana suđenja posve druga slika. David Komšić pokunjene je glave, duboko zabijene u ramena, slušao svjedočenje prvo majke Olivere, a onda i oca Ive. Olivera Komšić za sina ubicu u suzama je više puta ponavljala da on nije monstrum, da nije odgojila monstruma. Iako su i otac i majka ubice na početku svojih svjedočenja o Kristini izgovorili nekoliko kurtoaznih riječi, poput toga da im je bila draga i da je bila ''skoro kao dio obitelji'', ostalo što su Komšićevi govorili moglo bi pojasniti strategiju koju je već prvog dana najavio branitelj Veljko Miljević, a to je odbrana na temelju privremene neubrojivosti.

 

"Bio je jako razdražen"

 

Ubici bi, da stvar bude nevjerovatnija, moglo pomoći to što je Kristinu te večeri 22. februara sa suvozačkog mjesta Opel Astre izbo čak 88 puta. Vještaci su utvrdili da je još neko vrijeme bila svjesna, da je trpjela stravične bolove, da se pokušala odbraniti... No broj uboda, nada se odbrana, ići će u prilog ubici jer bi trebao potkrijepiti tezu da je postupao, kako kažu, u stanju jake razdraženosti, a ne s ciljem bezobzirne osvete, kako tvrdi tužiteljstvo.

 

A kako dokazati tu ''jaku razdraženost'' uslijed koje je, kako tvrdi odbrana, izbo nesretnu Kristinu 88 puta? Pa, ako je suditi prema iskazima Komšićevih, blaćenjem upravo stravično ubijene Kristine. David se ljutit vraćao kući "jer je ona bila sa Zdravkom, Sliškom i drugima", rekao je njegov otac. Kada ga je sutkinja pitala kako ne zna neke detalje iz sinovljeva života, a zna imena onih s kojima je navodno bila Kristina, rekao je da se ''raspitivao''. ''Ona je hodala s ovim i onim... Tad su počeli ti problemi'', još je rekao ubicin otac na klupi za svjedoke.

 

Otvaranje pitanja njenih navodnih drugih veza, što je zapravo potpuno nebitno za ubistvo i ne može ga opravdati ni u najmanjem dijelu, započeo je kum Vjekoslav Komšić pred novinarima prvog dana suđenja izrekavši prostačke uvrede na račun Kristine. No u porodici Komšić očito vjeruju da će spominjanje toga potkrijepiti priču o jakoj razdraženosti koju je kod ubice prouzrokovalo Kristinino ponašanje.

 

Novootkrivena psihička bolest

 

Jedan od zanimljivijih momenata prva dva dana suđenja svakako je navodna psihička rastrojenost ubice. Naime, za razliku od svog iskaza DORH-u u kojem su eksplicitno rekli da David nije imao nikakvih psihičkih problema, sada su potpuno promijenili priču. ''David je imao psihičkih problema i slabo je učio'', rekao je Davidov otac ponovivši tako ono što je prije njega izjavila Olivera Komšić. Ona je svjedočila da su se psihički problemi kod ubice pojavili nakon ozljede oka "na nogometu". Rekla je da mu je zbog toga davala ''malu bijelu tabletu'', ali se nije sjetila koju.

 

Komšićevi sina, prema vlastitom svjedočenju, nisu vodili na liječenje u Zagreb gdje su živjeli, nego ga je otac vodio u Bosnu, u Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Bugojno, ''kod doktora Brenje''. Ostala četiri doktora kod kojih je navodno vodio sina Ivo Komšić nije se mogao sjetiti. Na pitanje zašto ne samo da to nisu spomenuli u prvom iskazu nego su psihičke probleme ubice izravno negirali, i Ivo i Olivera Komšić imali su isti odgovor – bilo ih je stid. 

 

Vrlo je zanimljiv još jedan detalj iz svjedočenja Komšićevih. I majka i otac ubice, naime, sada tvrde da je njihov sin sa sobom nosio nož i prije ubstva. "Nekad je nosio skakavac, to ne smatram nožem. To je kao džepni nož", rekla je Olivera Komšić. Kada ju je sutkinja upozorila da je u ranijem iskazu izjavila da nije nosio nož, odgovorila je: ''To sam vjerovatno saznala nakon ubistva.''

 

Otac je sada također spominjao da je David nosio nož, i to od prometne nesreće kada je Kristinin ubica prije dvije godine očevim Mercedesom na Vukovarskoj usmrtio 72-godišnjeg muškarca, za što je prvotno osuđen na dvije godine zatvora, da bi mu u žalbenom postupku kazna bila smanjena na 14 mjeseci. Tada je Davidu Komšiću, tvrdi njegov otac, jedan od sinova poginulog muškarca zaprijetio pa je David počeo nositi nož. ''Ferenščica je takav kvart. Svi puše travu i nose noževe'', pojasnio je otac ubice.

 

Ovaj zaokret u kojem roditelji ubice sada tvrde da je ubica i prije sa sobom nosio nož mogao bi biti značajan jer bi, da je nož uzeo samo tu večer kada je brutalno ubio Kristinu, to potkrijepilo optužbu da se radi o planiranoj osveti. Ako je nož i prije nosio sa sobom, to bi moglo ići u prilog odbrani koja bi tvrdila da je nož izvukao u afektu i uslijed neubrojivosti zadao 88 uboda nesretnoj Kristini.

 

Nošenje noža kao jedan od argumenta za smanjenje kazne

 

Odbrana ne poriče da je David Krupljan izbo trudnu Kristinu. No ako se dokaže optužnica prema kojoj ga se tereti za bezobzirnu osvetu, a zbog brutalnosti ubistva te prijašnjih napada ubice na Kristinu (jedan od trojice prijatelja potvrdio je da ju je David napao razbivši joj retrovizor i staklo na autu, a Komšićevi roditelji su potvrdili da joj je jednom prilikom oduzeo sat i mobitel te da joj je slao prijeteće poruke), prijeti mu maksimalna kazna od 40 godina zatvora. Tu kaznu odbrana pokušava značajno smanjiti.

 

David Komšić teško će izbjeći ostanak iza rešetaka više desetaka godina, a i takva će sudska presuda za mnoge biti premala. No suđenje, koje se nastavlja baš na Valentinovo, vjerovatno neće dati odgovore na nekoliko također važnih pitanja. Jedno od tih pitanja je svakako ono jesu li i Davidovi i Kristinini roditelji mogli spriječiti ljubav koja je, prema iskazima obiju strana, bila toksična. U konačnici, Kristina se tragične večeri otišla naći s Davidom iako ga je više puta prijavljivala policiji, iako ju je prema iskazima njenih prijatelja i roditelja više puta tukao i zlostavljao. Pitanje koje se ne smije zaobići je i ono gdje su bile institucije; zašto se David Komšić smio približavati Kristini iako je u jednom trenutku, čulo se na suđenju, imao sudsku zabranu pristupa.

 

Najvažnije je možda pitanje je li ovdje riječ o psihopati, ili je riječ o društveno uvjetovanom ponašanju. O klincu koji je imao novaca, o klincu koji je radio što je htio jer je mogao i jer ga niko u tome nije spriječio. Koji je ubio Kristinu na toliko brutalan način jer ju je smatrao svojim vlasništvom. U jednoj od poruka koju je poslao Kristini navodno je pisalo: ''Ubit ću te još sutra. Bit ćeš ili moja ili ničija.''

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook