Suđenje u Sarajevu za podvođenje i pokušaj silovanja

'Polovinu zarade od prostitucije uzimao mi je Samir Kurtović... Mušterije su bili Arapi, Turci i Englezi...'

Hronika05.02.18, 07:55h

'Polovinu zarade od prostitucije uzimao mi je Samir Kurtović... Mušterije su bili Arapi, Turci i Englezi...'
Ona je istakla da je Kurtovića upoznala 2014. posredstvom drugarice koja se također bavila najstarijim zanatom na svijetu, dodajući da je imala još 5-6 drugarica koje su isto radile

 

Dvadesetdevetogodišnja M. Š, posljednja svjedokinja odbrane Samira Kurtovića, optuženog za navođenje na prostituciju i pokušaj silovanja, u Kantonalnom sudu u Sarajevu priznala da se bavila prostitucijom i da je za noć znala imati po 3-4 mušterije. Uglavnom se radilo o Arapima, Turcima i Englezima koje joj je namještao optuženi. Kurtović je za njene usluge dobijao po 100 eura, a zaradu su dijelili popola, tako da joj prije “posla” isplaćivao 100 KM.

 

Zarada

 

Ona je istakla da je Kurtovića upoznala 2014. posredstvom drugarice koja se također bavila najstarijim zanatom na svijetu, dodajući da je imala još 5-6 drugarica koje su isto radile. Tužilac Senad Osmić kazao je da je bilo 20-ak djevojaka u opticaju i da su druge svjedokinje rekle da je optuženi djevojkama namještao po 10 klijenata za noć i da je tako zarađivao i po 1.000 KM. On je naveo imena tih djevojaka, od kojih su neke bile maloljetne, dok su pojedine na “posao” išle sa svojom snahom (!?).

 

M. Š. je dodala da se Kurtović hvalio da je imao stanove u nekim zgradama, dodavši da je to mogao kupiti s obzirom na novac koji je zarađivao.

 

Svjedokinja je pojasnila da se radilo obično o razvedenim ženama koje su bile u lošoj materijalnoj situaciji i koje su imale malo dijete. M. Š. nije odgovaralo poslovati s Kurtovićem jer je uzimao novac, te su se nerijetko svađali jer je željela raditi bez posrednika.

 

Ova svjedokinja odbrane također je navela da joj je Kurtović pričao da ima stado ovaca i ulaže u njega, da je kod njega viđala crni pištolj, kratku devetku (koji je nosio jer je imao problema s mužem jedne od “njegovih djevojaka”) i da je djevojke na posao razvozio u crnom golfu 5, potvrđujući tako navode optužnice.

 

Tužilac Osmić na ovom ročištu je izmijenio dio optužnice, koji je išao u prilog optuženom, a odnosi se na kraće vrijeme za koje se tereti da je činio krivična djela.

 

Dodatni dokaz

 

Tužilac je uložio i dodatni dokaz iz kojeg se vidi da je Nemanja Janković bio u policijskoj patroli sa kolegom Samirom Bičevićem, te da su izdali prekršajni nalog Samiru Kurtoviću. Tužilac je tada pojasnio da je tom prilikom Janković došao do broja telefona optuženog na koji ga je kasnije kontaktirao tražeći da mu dovede dvije djevojke na Jahorinu. Jankovićev branilac Veljko Ćivša žestoko se usprotivio da se u spis uvede ovaj dokaz, tvrdeći da ga je sutkinja Rozita Šimić ranije odbila kad se govorilo o lažnom svjedočenju Samira Bičevića. Međutim, sutkinja Šimić je pojasnila da se tada radilo o procesuiranju Bičevićevog lažnog svjedočenja koje nema veze sa ovim sudskim postupkom, kao ni sa dokazivanjem da je Janković s njim bio u patroli 21. novembra 2014. i da je tada upoznao Kurtovića. Završne riječi planirane su za 9. februar.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook