Hubijar odgovorio premijeru Kantona Sarajevo

Konaković krade i laže, gdje god se naslonio, to se osušilo! On je ZOI-ju dužan 41.000 KM!

Hronika03.02.18, 10:56h

Konaković krade i laže, gdje god se naslonio, to se osušilo! On je ZOI-ju dužan 41.000 KM!
Ustvari Konaković i laže i krade, kod njega je zapravo obrnuto, on prvo krade pa onda laže. Na sjednici je imao tiradu pogrdnih riječi i laži, kao odgovorna osoba firme koja je ostala dužna ZOI-ju 41.000 KM

 

Posljednja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj nije usvojen Izvještaj o poslovanju KJP ZOI'84 za 2016. godinu bila je klasični teatar i predstava, a iznesen je niz laži na moj račun, kazao je za Faktor direktor ovog preduzeća Midhat Hubijar

 

Naveo je i da su lažni navodi pojedinih radnika ovog preduzeća o smanjivanju plaća i drugim, kako su rekli, nezakonitim radnjama.

 

- Pravo pitanje je zašto se direktoru Hubijaru na sjednici Skupštine nije dozvolilo da izađe za govornicu i da referiše o Izvještaju za 2016. godinu, jer svi oni koji su pratili ovu sjednicu, nisu mogli zaključiti da se o njemu izvještavalo, zato što se niko nije referisao po tom Izvještaju. Meni nisu dali da govorim, a javio se i zastupnik Safet Mešanović kojeg je narod izabrao, da referiše o izvještaju, a nisu mu dali. Predsjedavajuća Ana Babić podlegla je pritisku premijera koja je vratila ministra i zastupnika iz njegove stranke i nije im dala da govore jer je premijer rekao: "Ovo je moja vlada". To je tako dobro urađeno i instruisano od strane premijera - kazao je Hubijar.

 

Direktor ovog preduzeća pita se šta se desilo u samo nekoliko dana, jer je Vlada KS, prema njegovim riječima, prvobitno podržavala sporni izvještaj.

 

- Vlada KS na čelu sa Konakovićem 18. januara 2018. godine donijela je jednoglasnu odluku da podržava Izvještaj. Šta se moglo promijeniti u 13 dana? Sve što je Konaković pričao nije bilo o izvještaju, koji je bio tema rasprave – kazao je Hubijar aludirajući na to da je jedini razlog za neusvajanje Izvještaja, zapravo Konakovićeva igra zbog nesuglasica koje ima sa njim.

 

Pored govora Elmedina Konakovića na Skupštini KS, osvrnuo se i na navode zastupnika Mirsada Pindže koji je za Hubijara rekao "da laže, te da ko laže, taj i krade".

 

- Ustvari Konaković i laže i krade, kod njega je zapravo obrnuto, on prvo krade pa onda laže. Na sjednici je imao tiradu pogrdnih riječi i laži, kao odgovorna osoba firme koja je ostala dužna ZOI-ju 41.000 KM. Tako da Konaković ne može biti kvalifikovan da govori ko je dobar, a ko loš menadžer. Kada već potencira tu priču o ugostiteljstvu, moram reći da je imao priliku da se u tome dokaže, pa je samo ZOI-ju ostao toliko dužan, a referentnost koju ima prije nego što je došao na poziciju premijera - gdje god se naslonio, to se osušilo - naveo je Hubijar poslavši nam dokumente koji potvrđuju dugove privatnog preduzeća Sport Centar Sarajevo kojim je upravljao upravo Konaković.

 

Tvrdi da je jedino od Konakovićevih riječi upućenih direktoru ZOI-ja istinito to da im je poslao tri inspekcije.

 

- Mi smo imali više od 40 inspekcija, i neke jeste poslao sam premijer, to je tačno, ali nisu utvrđene nepravilnosti težeg karaktera. Na Skupštini su oni spominjali da sredstva od kredita nisu raspoređena onako kako je predvidio sanacioni program, pa me posebno raduje izvještaj budžetske komisije koja je konstatovala pravilnu raspodjelu kredita od osam miliona KM koju je u svom zaključku definisala Skupština o sanacionom programu ovog preduzeća - kaže Hubijar i dodaje:

 

- Jedna od Konakovićevih inspekcija koja je došla u Beneton na Bjelašnici tražila je kuharima da skinu vere, došli su po nalogu premijera da zatvore objekat, i tu će ići krivična tužba protiv njega i inspekcije. Išli su od stola do stola, uznemiravali goste, tražili im račune i tjerali ih da rove po kantama smeća da bi na kraju utvrdili da smo imali fiskalne račune i da je sve bilo po zakonu. Premijer je na Skupštini rekao da smo "fiknuli tele", i kakav je to onda premijer kad koristi takve izraze? A što se tog mesa tiče koje on spominje, mi smo obavezni po Zakonu o javnim nabavkama objaviti tender i naći najpovoljnijeg ponuđača za dostavu robe u vezi s organizacionom jedinicom ugostiteljstvo. To smo uradili i dobavljač nam je taj dan dostavio 24 kilograma mesa, nije tele, kao što Konaković kaže, već su bili ćevapi i hamburgeri sa otpremnicom i fakturom, gdje su inspektori tražili mikrobiološki nalaz koji ZOI'84 ne može dati, jer nismo mi veterinarska ustanova, nego smo to tražili od dostavljača i to smo uredno dostavili inspekciji - naveo je Hubijar dostavljajući nam i taj izvještaj.

 

S obzirom na to da je Konaković rekao da će što prije sazvati hitnu sjednicu na kojoj će se razriješiti trenutna Skupština i menadžment preduzeća ZOI'84, Hubijar ističe da mu to nije bitno.

 

- Meni je najbitnije da ova firma ostane stabilna, najmanje je bitan Midhat Hubijar u ovoj priči. Bitno mi je da se firma ne vrati u 2014. godinu i ovo što sada imamo na računu da se zaštiti da se ne raskrčmi. Nadam se da se to neće desiti - zaključio je Hubijar.

 

(Faktor, DEPO PORTAL/az)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook