Nestašica cjepiva na svjetskom tržištu

Broj oboljelih rapidno raste, a u FBiH ima vakcina tek za jedan kanton!

Hronika26.01.18, 13:07h

Broj oboljelih rapidno raste, a u FBiH ima vakcina tek za jedan kanton!
Posljednji slučaj infekcije virusom gripe očekuje se sredinom februara, broj zaraženih svakog dana raste, a posebno su ugroženi starci i trudnice

 

Broj oboljelih od gripe u Bosni i Hercegovini rapidno raste, a cjepiva već odavno nema. Prema riječima doktora Jurice Arapovića iz Klinike za zarazne bolesti SKB-a Mostar, praksa je da se zaštitnim cjepivom cijepi prije početka sezone gripe, iako cijepljenje ima smisla i tokom same sezone. Cjepivo koje se danas koristi kod nas štiti od tri vrste virusa. Tako, primjerice, neko ko je prebolio virus gripe tipa B cijepljenjem može spriječiti oboljenje od druga dva prisutna virusa.

 

Zaušnjaci


Mjere, prema Arapovićevim riječima, na snazi ostaju do evidentiranja posljednjeg slučaja infekcije. Prema pretpostavkama, to se može očekivati tek sredinom narednog mjeseca.

 

- Broj zaraženih pacijenata svakim je danom veći, pa su u SKB-u i dalje na snazi mjere zabrane ulazaka u prostor bolnice, kaže Arapović, te podsjeća da je gripa najopasnija po osobe starije životne dobi.

 

Osim osoba starijih od 65 godina, obavezno je i cijepljenje hroničnih bolesnika, trudnica, medicinskog osoblja i nemedicinskog osoblja koje je u užem kontaktu s bolničkim kadrom.

 

- Nažalost, objektivan problem predstavljaju i nedostatak te dostupnost cjepiva na području Federacije BiH, što je posljedica nestašice cjepiva na svjetskom tržištu. Ne znam koliko ga ukupno nedostaje, ali je pretpostavka da ga u Federaciji ima onoliko koliko bi trebala imati samo jedna od deset županija, naglasio je doktor.

 

Gripa sa sobom oduvijek donosi i rizike od nekih drugih infekcija, poput zaušnjaka, koji u Hercegovini dosad na sreću nisu zabilježeni.

 

- S obzirom na evidentan nedostatak cjepiva, moguće je očekivati i tu vrstu infekcije, kao i preljev bolesti iz Srbije. Nadamo se da nam se neće ponoviti epidemija iz 2014. i 2015, kad je od ospica oboljelo osam tisuća ljudi u BiH, istakao je doktor Arapović.

 

Simptomi


U normalnim uslovima, kada govorimo o imunološkim bolesnicima, osobe su zarazne do sedam dana, dok imunonedostatni bolesnici i djeca mogu biti zarazni i duže od deset dana.

 

Ako osoba oboli od gripe, preporučuje joj se i izbjegavanje kontakta s drugima, prije svega sa starijima, trudnicama i djecom koja nisu cijepljena. Za razliku od prehlade, koja uzrokuje blaže simptome poput curenja bistrog sekreta iz nosa, blaže grlobolje i blaže tjelesne temperature, gripa uzrokuje simptome praćene vrućicama iznad 38, a nerijetko i do 40 stepeni Celzijusa, uz curenje nosa, grlobolju, kašalj, glavobolju te izrazite bolove u mišićima i zglobovima.

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Ilustracija/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook