Ništa od načelnikovog javnog izvinjenja

Nedžad Koldžo: Ja ne lažem, u SDP-u su očito slabi sa matematikom

Front24.01.18, 09:51h

Nedžad Koldžo: Ja ne lažem, u SDP-u su očito slabi sa matematikom
Amandman SDP-a umjesto odluke predlagao je neku nagradu i da se izjednače mjesečni prihodi u korist zaposlene i nezaposlene porodilje, kaže Koldžo

 

U intervjuu za portal Faktor na početku ove godine, načelnik Nedžad Koldžo iznio je veliku neistinu o tome kako je vijećnik SDP-a na sjednici Vijeća, na kojoj se raspravljalo o budžetu Općine za 2018. godinu, izjavio kako u potpunosti treba ukinuti naknade za porodilje u Novom Sarajevu.

 

Prava istina je bila da je Klub vijećnika SDP-a zatražio da sve porodilje u općini Novo Sarajevo primaju naknade, bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, navodi se u saopćenju SDP-a.

 

Na ovo saopćenje reagirao je načelnik Nedžad Koldžo i pojasnio za Faktor o čemu se radi kada je u pitanju dodjela pomoći nezaposlenim porodiljama.

 

- Socijaldemokratska partija uložila je amandman prilikom usvajanja budžeta Općine krajem prošle godine, ali po svemu sudeći nisu ga ni pročitali. SDP je tražio da se na ekonomskom kodu Grant nezaposlenim porodiljama zamjeni nazivom Grant za porodilje sa područja općine Novo Sarajevo, a da predložena sredstva ostanu u istom iznosu. U obrazloženju amandmana je istaknuta da svaka žena koja se porodi dobije po 100 maraka. Ovaj amandman odbacila je Komisija Općinskog vijeća kao nestatutaran – kazao je Koldžo.

 

Općinsko vijeće Novo Sarajevo je u junu prošle godine donijelo odluku o novčanoj pomoći porodiljama koje nisu u radnom odnosu.

 

- Ovim se pokušava ispraviti nepravda koja vlada u našem društvu, a to je disparitet primanja između zaposlenih i nezaposlenih porodilja. Zaposlene porodilje dobijaju naknadu koja je riješena zakonom, dok nezaposlene porodilje imaju drastično niže naknade i one su najugroženija kategorija u našem društvu. Zbog toga je Općinsko vijeće, na moj prijedlog, donijelo ovu odluku koja je objavljena u Službenom listu prošle godine. Naša je namjera pomagati iz budžeta nezaposlenim porodiljama sve do momenta kada se to zakonski riješi na nivou Federacije BiH i za zaposlene i za nezaposlene porodilje. U SDP-u su ovo zanemarili i pokušali su politikanstvom da ovaj humani čin prema nezaposlenim porodiljama anuliraju – smatra Koldžo.

 

Na području općine Novo Sarajevo oko 250 nezaposlenih porodilja ima pravo na mjesečnu nadoknadu od 50 maraka u trajanju od 12 mjeseci. I zaposlene i nezaposlene porodilje iz općinskog budžeta prema ranijoj odluci Općinskog vijeća dobijaju nagradu za blizance ili svako treće dijete dobijaju jednokratnu pomoć od 500 maraka.

 

- Amandman SDP-a umjesto odluke predlagao je neku nagradu i da se izjednače mjesečni prihodi u korist zaposlene i nezaposlene porodilje. Oni koji su SDP-u pisali amandman očito su slabi sa matematikom. Broj zaposlenih porodilja višestruko je veći od nezaposlenih. Da se kojim slučajem prihvatio njihov amandman, moralo bi se osigurati šest puta više novca iz budžeta, a koji nije bio planiran. Ili da svaka porodilja iz naše općine mjesečno dobije 6-7 maraka. Kakva bi to bila pomoć nezaposlenim porodiljama kojima želimo pomoći. Zato je amandman SDP-a pokušaj jeftinog politiziranja ne vodeći računa o realnosti i provodljivosti i na kraju njegovoj nestatutarnosti. Ovo je bio pokušaj SDP-a da se ovaj projekat obezvrijedi i na ovaj način da se zaustavi progres i sve ono dobro što se radi u okviru socijalne politike u općini Novo Sarajevo – tvrdi Koldžo.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook