Mišljenje s rezervom

Objavljen revizorski izvještaj za KCUS: Evo na čemu se štedjelo, a šta nije urađeno...

Hronika23.01.18, 20:03h

Objavljen revizorski izvještaj za KCUS: Evo na čemu se štedjelo, a šta nije urađeno...
Razlog smanjenja izdvajanja za lijekove i opremu - je što se veliki broj pacijenata koji zahtjevaju primarnu i sekundarnu zaštitu s Kliničkog upućivao u Domove zdravlja i Opću bolnicu, stoji u Izvještaju

 

Klinički centar Sarajevo 2016. godinu zaključio je s više od deset miliona maraka uštede u odnosu na 2015. No, uprkos tome institucija je u izvještaju revizije - dobila mišljenje s rezervom.

 

Opća bolnica uštedjela je više od 400 hiljada - dobila pozitivno mišljenje iste revizorske kuće. Kantonalna skupština će krajem januara razmatrati oba izvještaja - no, dio zastupnika mišljenja da je besmisleno u 2018. raspravljati o tome kako je neko radio 2016. godine.

 

U 2016. sarajevski Klinički centar, između ostalog, štedio je na lijekovima, navodi se u Izvještaju u poslovanju:

 

"Troškovi lijekova manji su za 7% u odnosu na prethodnu godinu, a u odnosu na plan za 6%. Za potrošni materijal za laboratorijsku i dijagnostičku djelatnost utrošeno je više od 8 miliona maraka, što je manje za 22% u odnosu na prethodnu godinu, a u odnosu na plan manji su za 20%."

 

Razlog smanjenja izdvajanja za lijekove i opremu - je što se veliki broj pacijenata koji zahtjevaju primarnu i sekundarnu zaštitu s Kliničkog upućivao u Domove zdravlja i Opću bolnicu, stoji u Izvještaju. No, stoji i sljedeće:

 

"Međutim, u istom periodu nije povećan obim usluga tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, osim u dijelu koji se odnosi na usluge koje se finansiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti."

 

U Klubu SDA stava da Menadžment radi dobar posao - na sjednici će dati podršku.

 

"Zalihe lijekova su bile planirane na taj način da budu dostupne non stop pacijentima a ne da se gomilaju na način da bi im istekao sutra rok. Danas na nuklearnoj medicini gotovo da nemamo nekih čekanja na usluge koje koriste građani Kantona - to je PET CT, magnetna rezonanca - smanjenje su liste čekanja do sedam dana ili uopšte ne postoje na drugim odjelima", kaže Mirza Čelik, šef Kluba SDA u SKS.

 

I dok je smanjen broj prijema primarnih i sekundarnih pacijenata - s druge strane brojne klinike nisu se mogle pohvaliti većim uspjesima na nivou novih operativnih zahvata. Evo nekih primjera:

 

"Klinika za abdominalnu hirurgiju u proteklom periodu 2016. godine nije nabavljala novu medicinsku opremu, tako da nisu uvođene ni nove procedure".

 

Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju nije imala nabavku nove medicinske opreme kao ni uvođenje novih procedura.

 

Ista situacija na klinikama za kardiohirurgiju iurologiju. Za skupštinskog zastupnika SBB-a - Zvonka Marića - raspravljati danas o Izvještaju iz 2016. je predstava za javnost. Nakon što je Menadžment Kliničkog predstavio i rezultate za 2017. i to bez, podsjeća, mogućnosti prisutnih novinara i javnosti, da postave bilo kakvo pitanje. Kaže, problema na Kliničkom je mnogo više - nego što brojni žele priznati.

 

"Po meni jako puno govori činjenica da je izraženo mišljenje s rezervom revizorskog tima uprkos ambijentu u kojem se sve to događa i posluje Klinički centar iz prostog razloga što znamo kakvi pritisci vladaju, kakva je politička situacija i to jako puno govori da su smogli snage i kazali da izražavaju rezervu", kaže Zvonko Marić, zastupnik SBB u SKS.

 

Marić kaže - odlazak ljekara i određeni potezi Menadžmenta, ostavit će trajne posljedice. Iz SDA navode - Klinički će ispoštovati sve preporuke revizije. Na sjednici Skupštine će se naći i pozitivan Izvještaj o radu Opće bolnice. No, hoće li se desiti da ukoliko SBB ne podrži Klinički - SDA neće podržati Opću?

 

Integralni izvještaj možete pročitati na ovom linku.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!