Od Meddžide Kreso do Ranka Debevca

Iz SDS-a poručuju: I ptice na grani znaju da Milorad Dodik kontroliše pravosuđe, sve su to njegovi kadrovi!

Front21.01.18, 18:47h

Iz SDS-a poručuju: I ptice na grani znaju da Milorad Dodik kontroliše pravosuđe, sve su to njegovi kadrovi!
U saopćenju postavljaju pitanje Dodiku, kako je moguće da je u vrijeme njegove vlasti u institucijama BiH podržao izbor Meddžide Kreso na čelo Suda BiH i zašto nikada riječ kritike na račun njenog rada nije izrekao?



 

Iz Srpske demokratske stranke (SDS) tvrde da je izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, u kojoj je funkcionere Saveza za promjene optužio da su odgovorni jer se na čelu Tužilaštva BiH i Suda BiH ne nalaze Srbi, „najbeskurpuloznija  manipulacija, jer je upravo on dao „zeleno svjetlo“ za izbor Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH, kao i ranije Meddžide Kreso, a također je dao saglasnost i za v.d. glavnne tužiteljice Gordane Tadić“. 


 - I ptice na grani znaju da Milorad Dodik kontroliše Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH putem svojih kadrova koji su na čelu te institucije, te da su se i Milorad Novković i Milan Tegeltija našli na poziciji predsjedavajućeg VSTV-a kao njegov izbor. Stoga, pozivamo Dodika da objasni kako je moguće da su Milan Tegeltija i svi Srbi u VSTV-u, zajedno sa Hrvatima u VSTV-a, glasali za izbor Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH, a ne Branka Perića koji je imao najbolje reference!? Da li su mu smetale Perićeve kolumne i kritike, pa ga je sa svojim strateškim koalicionim partnerima iz HDZ-a eliminisao – pitaju iz SDS-a.


Također, u saopćenju postavljaju pitanje Dodiku, kako je moguće da je u vrijeme njegove vlasti u institucijama BiH podržao izbor Meddžide Kreso na čelo Suda BiH i zašto nikada riječ kritike na račun njenog rada nije izrekao?


 -Milorad Dodik jako dobro zna da je on taj koji dobrim dijelom kontroliše pravosuđe BiH, a entitetsko u potpunosti. Da je drugačije i da SDS i Savez za promjene imaju makar minoran uticaj na pravosuđe, mi bi od tužioca tražili da budu nemilosrdni u obračunu sa organizovanim kriminalom i korupcijom, i sasvim je sigurno da bi lopovi danas bili tamo gdje im i jeste mjesto – iza rešetaka – tvrde iz SDS-a.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook