UVIJEK U SJENI, A UVIJEK PRI VRHU

Nit' Dodik, nit' Čović: ON je najdugovječniji politički funkcioner u BiH, mijenjao stranke i pozicije u vlasti kao nijedan drugi...

Front20.01.18, 08:50h

Nit' Dodik, nit' Čović: ON je najdugovječniji politički funkcioner u BiH, mijenjao stranke i pozicije u vlasti kao nijedan drugi...
Malo je poznato da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman želio reformirati HDZ BiH i očistiti ga od korumpiranih lidera, pa je naložio da novi stranački šef u Mostaru bude “umjereni i obrazovani” dr. Božo Ljubić

 

 


Izvor: Patria


Mediji u regionu su javili da je zet Bože Ljubića Zdenko Grbavac optužen da je u ratu likvidirao tri srpska civila. Bio je to i znak za opšte likovanje pred političkom figurom Ljubića. Nije imalo baš previše smisla. Niti je on birao zeta, niti je bio njegov zet u vrijeme kada je navodno počinio ubistva. 


Uzmu li se višegodišnji Ljubićevi radikalni i zadrti stavovi, njegovoj političkoj figuri ima se šta prigovoriti, bez ovih porodičnih kompromitirajućih veza. Ko je ustvari Božo Ljubić?  


Malo je poznato da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman želio reformirati HDZ BiH i očistiti ga od korumpiranih lidera, pa je naložio da novi stranački šef u Mostaru bude “umjereni i obrazovani” dr. Božo Ljubić. Sve je to minirano. Bilo je možda prvi put da se u BiH negirala Tuđmanova volja i prijedlog. Božo Ljubić se ubrzo promovirao u osnivača nove stranke. Ispostavilo se mnogo kasnije da je bio jedan od osnivača Nove hrvatske inicijative (NHI-ja) Krešimira Zubaka.


Taj njegov izlet u NHI će se ubrzo završiti, a on se tajanstveno i tiho izvući iz ove avanture. Odmah nakon toga Ljubić je, za mnoge iznenađujuće, izabran za potpredsjednika HDZ-a BiH. 


Božu Ljubića je čekala  blistava budućnost u HDZ-u, ali se onda dogodila šokantna pojava Dragana Čovića u vrhu HDZ-a BiH. 


U 2005. godini održan je Sabor HDZ-a, a jedini protivkandidat Čoviću bio je Božo Ljubić.  
  

Nakon što je izgubio bio je uvjeren da će biti ponovljeni unutarstranački izbori. Smatrao je da je pogrešno da se stranka samo koristi da se dobije vlast i mandat, umjesto da se stranka i mandat iskoriste da se učini nešto dobro za narod. U ovim rečenicama krile su se riječi upućene Draganu Čoviću.  


Dolaskom Dragana Čovića na mjesto lidera HDZ-a javlja se nezadovoljstvo kod Bože Ljubića. Kažu da je negodovao zbog pojave „ujdijevca“ Čovića. Nešto je u ovim čijenicama bilo slično: Čović je bio u Ujedinjenoj jugoslovenskoj inicijativi, Ljubić je bio osnivač Nove hrvatske inicijative. Inicijative ne nedostaje ni jednom ni drugom.    


Nakon poraza u HDZ-u Ljubić se okreće HDZ-u 1990. Njegovo prijateljstvo sa Ivom Sanaderom, dugogodišnjim neprikosnovenim liderom HDZ-a  Hrvatske, pomoglo mu je u karijeri.

 

bozo-ljubic-ivo-sanader

 

Tajna se krila u davnom djetinjstvu, jer je Ljubić navodno u sjemeništu bio nerazdvojni prijatelj Sanaderovog brata. U oktobru 2006. godine premijer Hrvatske Sanader dao je potporu Boži Ljubiću i Martinu Ragužu iz HDZ-a 1990. Bilo je to malo političko čudo za koje su rijetki znali motive.    


Nakon toga Božo Ljubić će se ponovo vratiti u HDZ. Od plivanja i visokog kotiranja u dva HDZ-a, Božo Ljubić je uživao na brojnim funkcijama. Ako bi pažljivo gledale političke pozicije, našlo bi se da je Božo Ljubić najdugovječniji politički dužnosnik u Bosni i Hercegovini. Naime, davne 1994. godine, kao ugledni sarajevski ortoped, dolazi na mjesto ministra zdravlja Federacije.   


Od tada pa nadalje mijenjat će pozicije u vlasti kao nijedan drugi političar u BiH.    


Iako ortoped po struci, Božo Ljubić se odvažno prihvatio i pozicije državnoga ministra saobraćaja i komunikacija, čime je zapostavio svoj liječnički ugled. 


Kao ministar saobraćaja i komunikacija doveo je Počitelj pred katastrofu. Na mjestu gdje su se trebala raditi geoloških istraživanja, prema planovima Ministarstva komunikacija i prometa BiH, trebale su stajati stope budućeg počiteljskog mosta. Ulažu se nemala sredstva za očuvanje kulturnohistorijskog blaga, a na drugoj strani se ono uništava. Drugi je primjer Blagaj. Planeri autoputa na koridoru 5C su predvidjeli njegov prolazak kroz tamošnje vinograde, voćnjake, plodnu zemlju, čime bi u opasnosti bili i drevni spomenici kulture.


Davnog 22. aprila 2009. godine ministar Božo Ljubić je izjavio da bi kompletna dionica koridora 5C trebalo bi da bude završena najkasnije do 2013. godine. Vidimo danas gdje smo sa tim obećanjem. I Ljubić je kao i njegov partner Čović sklon olahko obećanim brzinama.


U njegovom ministarskom mandatu se i zakuhalo oko Pelješkog mosta. Kao ministar prometa i komunikacija BiH Božo Ljubić smatra da se BiH i Hrvatska trebaju dogovoriti o izgradnji mosta kopno - Pelješac: „Trebali bismo prihvatiti stav ekspertnih skupina BiH i Hrvatske o tehničkim karakteristikama mosta, ne ulazeći u pitanje granice na moru", rekao je Ljubić. 


U martu 2007. godine je potvrdio da su ekspertne grupe BiH i Hrvatske razmijenile prijedloge rješavanja spora u vezi s gradnjom mosta od kopna do poluotoka Pelješac, te da su blizu dogovora. Dakle, sve ono što danas dovodi do nesporazuma pokrenuto je u ministarskom mandatu Bože Ljubića.  


Ljubić je u dva navrata izabran za poslanika Sabora R Hrvatske. Mnogo kažu da je to bilo uspješno zbog njegovih radikalnih stavova o Sarajevu i Bošnjacima. Drugi opet kažu da ga Dragan Čović gura na te pozicije samo da mu ne bi bio u blizini sa svojim nezasitim karijerizmom.   


Ljubić se redovno i godinama bavi pitanjem uređenja BiH. 


"Apsolutno sam za novu teritorijalnu organizaciju, ali se pitanje ravnopravnosti naroda i građana BiH ne može riješiti isključivo kroz princip teritorijalizacije, a pogotovo je za nas neprihvatljivo da se to rješava samo u Federaciji. BiH je nemoguća kao dvoentitetska, kao što je sada, i nemoguća je kao unitarna. Za nas je BiH moguća i sa tri multietnička entiteta i dva distrikta, Sarajevo i Brčko. Moguća i sa više od tri ustrojbene jedinice, ali samo kombinacijom principa teritorijalizacije i konsocijacije“, rekao je prije desetak godina i do danas ostao na identičnim pozicijama.


Multietnički su entiteti koliko je multietnički Mostar koji je HDZ upropastio etničkim čišćenjem u ratu i pritiscima i bojkotima u svim godinama mira. 


Priča o zetu optuženom za ubistvo civila daleko je od Bože Ljubića. Baš kao što se i Božo Ljubić godinama udaljavao od BiH i danas je poslanik u drugoj državi. Ili je to njegova prva država, a BiH neka druga.     

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook