FOTO/ Nakon kritika upućenih na račun hrvatske predsjednice

Kolinda Grabar-Kitarović mimo protokola otišla u Ahmiće i poklonila se žrtvama

Front18.01.18, 12:02h

Kolinda Grabar-Kitarović mimo protokola otišla u Ahmiće i poklonila se žrtvama
Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas Ahmiće iako to protokolom nije bilo najvljeno, javlja agencija Patria

 

Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića kod spomen-obilježja i položila cvijeće. U Ahmićima je 16. aprila 1993. godine ubijeno 116 Bošnjaka među kojima je bilo 33 žena i djece. Ovaj zločin otkrili su pripadnici mirovnih snaga UN-a.

 

kolinda-ahmici

 

U Ahmićima je bio ranije predsjednik Ivo Josipović koji je kazao da bi Grabar-Kitarović trebala posjetiti Ahmiće. 

 

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), ubijeno je 116 Ahmićana od čega su 33 bili žene i djeca. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko mjeseci.

 

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina. Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine.

 

ahmici-ploca

 

Noć prije napada evakuirani su Hrvati iz tih sela. HVO je napad započeo prvo iz daljine granatirajući Ahmiće-Šantiće, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće napadajući civile i njihovu imovinu i koristeći zapaljive svjetleće metke i eksploziv. Vojnici HVO-a zapalili su skoro svaku kuću Bošnjaka u Ahmićima-Šantićima, kao i dvije džamije.

 

Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stewart.

 

Haški tribunal je za zločin u Ahmićima osudio sedam bivših pripadnika HVO-a, dok je pred Sudom BiH za isti zločin Paško Ljubičić osuđen na 10 godina zatvora. 

 

Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na zatvorsku kaznu od 6 do 10 godina zbog sudjelovanja u napadu, no pravomoćnom presudom su 2001. oslobođeni krivice. Drago Josipović dobio je 12, a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivice.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook