održana press konferencija u banjaluci

Iz 'Veterana RS' i 'Srbske časti' negiraju formiranje paravojne formacije: Ovo je pompa... Bavimo se humanitarnim radom!

Front15.01.18, 15:43h

Iz 'Veterana RS' i 'Srbske časti' negiraju formiranje paravojne formacije: Ovo je pompa... Bavimo se humanitarnim radom!
- Na konferenciji za novinare u Banjaluci najavljene su tužbe, a predstavnik "Srbske časti" kazao je da se bave humanitarnim radom

 

Predsjednik udruženja "Veterani Republike Srpske (RS)" Duško Vukotić danas je negirao navode koji su se ovih dana pojavili u javnosti o tome da njegovo i udruženje "Srbska čast" i ostale organizacije sa kojima sarađuju rade na formiranju paravojne formacije, javlja Anadolu Agency.

 

"Istovremeno, ukoliko se dokaže da neko želi da preko najboljih slučajno preživjelih sinova RS gradi svoju političku karijeru, na lažima i obmana javnosti i da time krši, prije svega, Zakon o javnom redu i miru, stvarajući uznemirenost u cijeloj Bosni i Hercegovini i u širem regionu, onda taj mora da bude sankcionisan. U najmanju ruku, mislim da bi bilo korektno da ako se ne dokaže tvrdnja Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH, bilo bi korektno da podnese ostavku na takvu odgovornu dužnost", kazao je Vukotić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

 

Vukotić je objasnio da je on uputio poziv u goste omladinskom klubu organizacije "Srbska čast", a u pitanju je pravno lice registrovano u Nišu u Srbiji, kao udruženju sa kojim imaju sporazum o saradnji od 2014. godine.

 

"Desila se bespotrebna medijska pompa, ničim argumentovana", rekao je Vukotić.

 

Pojedini mediji u BiH objavili su u prethodnim danima da obaveštajno-bezbjednosne službe BiH raspolažu saznanjima da udruženje "Srbska čast" radi na formiranju paravojne formacije u Republici Srpskoj i da već regrutuje ljude, a ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da tim informacijama "raspolaže već duže vreme".

 

Osim Vukotića, konferenciji za novinare prisustvovali su i Igor Bilbija, predsjednik "Srbske časti", te Željko Milinković, predsjednik Gradskog odbora Banjaluka organizacije "Veterani RS".

 

Bilbija je objasnio da je u Banjaluci u toku postupak registracije organizacije "Srbska čast".

 

"Nemamo ni članove, imamo simpatizere širom RS. Naše djelovanje je humanitarnog karaktera i to je sve što radimo", rekao je Bilbija.

 

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da su se u uniformama fotografisali sa članovima "Veterana RS" i nakon toga skinuli uniforme.

 

"Oružje nikakvo nemam niti sam se slikao s oružjem", kazao je Bilbija.

 

Objašnjavajući kakvim humanitarnim radom se bave, Bilbija je rekao da od sredstava koja prikupe pomažu socijalno ugroženim osobama bez obzira na vjeru i nacionalnost.

 

Govoreći o skupu koji je održan u prostorijama Narodne skupštine RS, Vukotić je objasnio da je u pitanju bila osnivačka skupština organizacije potomaka veterana RS, održana 10. decembra 2018. godine, na koju su, osim medija, bili pozvani i predstavnici studenata, te političke ličnosti.

 

Vukotić je rekao da će podnijeti tužbu protiv Dragana Mektića, te novinara Slobodana Vaskovića i Avde Avdića, da dokažu ono o čemu govore i pišu.

 

"Nikome nismo prijetili, ali nećemo dozvoliti da preko naših leđa neko vodi političku borbu etiketirajući nas i naše potomke. Borićemo se svim pravnim sredstvima da do toga ne dođe", dodao je Vukotić.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!