I to se dešava

Krađa identiteta: Kopijom tuđe lične karte registrovao firmu u BiH!

Hronika14.01.18, 14:44h

Krađa identiteta: Kopijom tuđe lične karte registrovao firmu u BiH!
Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH u svom je dosadašnjem radu imala nekoliko slučajeva koji su upućivali na kazneno djelo nedozvoljenog ili neovlaštenog korištenja osobnih podataka koje je dostavila organima gonjenja

 

Krađa identiteta sve je učestalija pojava u svim zemljama svijeta, a ni Bosna i Hercegovina nije iznimka. Poznati su brojni slučajevi u kojima se tuđim dokumentima sklapaju lažni ugovori, kupuje, posluje...

 

Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH u svom je dosadašnjem radu imala nekoliko slučajeva koji su upućivali na kazneno djelo nedozvoljenog ili neovlaštenog korištenja osobnih podataka koje je dostavila organima gonjenja, kazali su Feni iz te agencije.

 

Primjera radi, zabilježen je slučaj kada je na osnovu kopije osobne karte registrirano poduzeće na fizičku osobu, bez njenog znanja, a koja je nakon toga imala ogromne probleme jer su joj se pripisale obveze nastale u radu tog poduzeća.

 

Drugi slučaj odnosio se na promjenu biračke opcije za glasanje u odsustvu. Radilo se o promjeni biračke opcije osobi, na osnovu kopije osobne karte, bez njenog znanja. Osoba koja je to učinila kazneno je procesuirana, a Agencija je provela postupak prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH, što je okončano presudom Suda BiH.

 

Imajući u vidu činjenicu da su navedene zloupotrebe osobnih podataka proizašle iz nezakonitog pribavljanja kopije osobne iskaznice, Agencija poseban značaj u svom radu daje upravo kontroli pribavljanja njihovih kopija.

 

Svaka kopija osobne iskaznice stvara rizik od zloupotrebe, što je to prepoznato i od zakonodavca, pa je Zakonom o osobnoj karti državljana BiH propisano da se kopija osobne karte može pribaviti samo ako je to propisano zakonom.

 

Generalno, zaštita osobnih podataka je živa materija i apsolutnu zaštitu nije moguće ostvariti, jer se, u konačnici, radi o postupku i odgovornosti pojedinaca, ističu iz Agencije te dodaju kako je ljudski faktor zasigurno najslabija karika u sustavu zaštite osobnih podataka kod svakog kontrolora.

 

Međutim, adekvatnim ispunjavanjem zakonskih obveza, propisivanjem i primjenom tehničkih i organizacijskih mjera, djeluje se preventivno kako bi se spriječila nezakonita i neovlaštena obrada osobnih podataka, a što će svakako uticati i da se mogućnost krađe identiteta svede na minimum.

 

U tom cilju, iz Agencije upozoravaju kako i sami građani trebaju poduzeti određene mjere, uključujući fizičku zaštitu svojih osobnih podataka i dokumenta na kojima su oni sadržani, kao i da svoje identifikacijske podatke ne čine dostupnim putem interneta i drugih medija koje ne mogu u potpunosti kontrolirati.

 

Agencija u granicama svojih kapaciteta aktivno radi na podizanju svijesti građana o značaju zaštite osobnih podataka, a kao prioritet u prošloj godini, što će se nastaviti i u ovoj, jesu djeca kao rizična kategorija.

 

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH podsjećaju kako je obveza svih kontrolora (javnih organa, pravnih i fizičkih osoba) koji vrše obradu osobnih podataka, da ispoštuju Zakon kao opći propis, kao i druge propise koji sektorski reguliraju obradu osobnih podataka za koju su oni nadležni. Jedna od zakonskih obveza svakog kontrolora odnosi se i na donošenje plana sigurnosti osobnih podataka kojim će se odrediti tehničke i organizacione mjere za sigurnost osobnih podataka.

 

Također, naglašavaju kako nije dovoljno samo propisati mehanizme za zaštitu osobnih podataka već ih konstantno primjenjivati u praksi, unapređivati i vršiti kontrolu primjene tih mehanizama.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook