VIDEO/ U RS se obilježava 9. januar

Dodik u nacionalnom zanosu: 'Srpska živi 26 godina i živjeće vječno... Ovo je država srpskog naroda!'

Front09.01.18, 07:55h

Dodik u nacionalnom zanosu: 'Srpska živi 26 godina i živjeće vječno... Ovo je država srpskog naroda!'
Republika Srpska nije protiv evropskih integracija, ali ne treba zaboraviti da je demokratska Evropa sprovodila brutalne mjere protiv Srpske. Osim toga, i pojedini ambasadori u BiH nameću svoje stavove što je neprihvatljivo u diplomatskoj praksi i predstavlja uplitanje u unutrašnje odnose, istakao je Dodik

 

Ovogodišnje obilježavanje Dana Republike razlikuje se od prije desetak godina, jer se odvija u specifičnim okolnostima i međunarodnim pritiscima, izjavio je gostujući sinoć na RTRS predsjednik RS Milorad Dodik.

 

On je rekao da je Srpska prošla od svog nastanka kroz teške periode, od "nametnutog rata u kojem se branila od prijetnji velikobošnjačke politike Alije Izetbegovića, preko Dejtonskog sporazuma kojim je Srpska vraćena u okvire Bosne i Hercegovine, koje nije željela, pa do pritisaka i samovolje visokih predstavnika u postdejtonskom periodu".

 

"Srbi nikada nisu bili identifikovani sa BiH, a nisu to ni danas. Zato je bitno obilježavanje 9. januara. Srpska živi 26 godina i živjeće vječno. Mi ovdje moramo da kažemo da je ovo država srpskog naroda, ali je dijelimo sa svima koji ovdje žive. Ideja je bila samostalna Srpska ili ujedinjena sa Srbijom, ali mi smo Dejtonom ponovo strpani u BiH", rekao je predsjednik Srpske.

 

Dodik je naglasio da je Srpska država jer ima teritoriju, narod, demokratsku vlast, pokazala se kao ekonomski i politički održiva, poštuje međunarodne standarde i ugovore i jedino što nema-je mjesto u UN.

 

"Veoma je važno da obilježimo 9. januar koji je istorijski datum od značaja za slobodu srpskog naroda na ovim prostorima. Srpska je nastala voljom srpskog naroda koji poštuje i druge narode koji ovdje žive", istakao je Dodik.

 

Govoreći o mogućnosti za osamostaljenje Republike Srpske, predsjednik Dodik je rekao da bi 90 odsto stanovnika na referendumu glasalo za njenu samostalnost jer nije spreman da prihvati tutorstvo i da žrtvuje nacionalni interes.

 

"Međunarodni predstavnici pokušavali da devalviraju duh Dejtona i da unište srpsku nacionalu i političku ideju u vrijeme globalnih svjetskih promjena. Srpska je u uslovima globalizma počela da se stvara kao država što se ne uklapa u ove procese zbog čega je prošla, i prolazi, golgotu jer se ne uklapa u procese koje nameće krupni kapital i globalizacija", istakao je Dodik.

 

Podsjetio je i na izjave bivšeg Visokog predstavnika u BiH, Paddyja Ashdowna, koji je, kaže Dodik, priznao da je u saradnji sa pojedinim evropskim zvaničnicima nametao svoje stavove Srpskoj, koji prelaze granice koje je propisao Dejton.

 

"Republika Srpska nije protiv evropskih integracija, ali ne treba zaboraviti da je demokratska Evropa sprovodila brutalne mjere protiv Srpske. Osim toga, i pojedini ambasadori u BiH nameću svoje stavove što je neprihvatljivo u diplomatskoj praksi i predstavlja uplitanje u unutrašnje odnose", istakao je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, BiH nije funkcionalna za Republiku Srpsku koja u njenim okvirima samo gubi i ekonomski i politički.

 

"Republika Srpska je neupitna i ne može se više osporavati. Srpska je zajednica ljudi koja želi da upravlja svojim resursima. Neprihvatljiva je činjenica da nas nazivaju bosanskim Srbima, hrvatskim Srbima i slično. Takvi ne postoje. Postoje Srbi. I trebalo bi prestati sa takvim deklarisanjem", rekao je Dodik.

 

Govoreći o odnosima Republike Srpske i Srbije, Dodik je podsjetio na brojne zajedničke projekte koji se realizuju u Srpskoj. Kao primjer, podsjetio je na pet miliona koje je Srbija dala za razvoj Srebrenice, izgradila brojne škole, uložila u infrastrukturu.

 

Govoreći o učešću Trećeg puka na obilježavanju Dana Republike, predsjednik Srpske istakao je da je ova počasna jedinica dobro došla ali pod uslovom da bude tu u čast Republike Srpske, a ne da bude negdje sa strane i izložena povlačenju pitanja odgovornosti zbog toga što se tu nalazi.

 

 

(RTRS, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook