TAJNA KALIJEVOG CIJANIDA UNUTAR ZATVORA

Završena istraga oko samoubistva osuđenog zločinca: Kako je Slobodan Praljak došao do otrova?!

Hronika31.12.17, 18:56h

Završena istraga oko samoubistva osuđenog zločinca: Kako je Slobodan Praljak došao do otrova?!
Kalijev cijanid se može prenijeti u obliku praha ili otopiti u vodi. Količina kalijevog cijanida potrebna za izradu smrtonosne doze iznosi od 200 do 300 miligrama, što je jednako veličini za jednu tabletu

 

 

Zatvorena je istraga povodom smrti osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji se ubio otrvoom tokom izricanja presude pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 29. novembra. Istraga nije pokazala na koji način je bivši čelnik Hrvatske zajednice Herceg Bosna došao do otrova.


Hina podsjeća da je istragu vodio Justice Hassan B. Jallow, glavni sudac Gambije i bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i mehanizma za međunarodne krivične sudove. Njegovi stručni zaključci proslijeđeni su Registraru koji ih je dalje proslijedio relevantnim institucijama u okviru Ujedinjenih naroda.


"Kao što je navedeno u mojim zaključcima, bez posebnih obavještajaca i unutar UN-ovih granica standardnih minimalnih pravila za tretiranje pritvorenika, ne postoje mjere koje bi mogle osigurati otkrivanje otrova u bilo kojoj fazi. Bez obzira na to, pregled je ukazao na neke mjere koje bi se mogle poduzeti kako bi se povećala vjerojatnost otkrivanja u budućim slučajevima", naveo je Jallow.


Glavni sudac Gambije preporučio je nekoliko mjera vezanih za pretraživanje pretvorenika, uključujući i njihove sobe, kao i kurseve za obuku osoba za sigurnost. Zatim je preporučio nastavak pružanja medicinske i psihološke pomoći zatvorenicima koji su uključeni u događaje od 29. novembra.


Jallow je istakao kako je nemoguće legalno kupiti kalijev cijanid unutar zatvora, kojeg je Praljak popio u sudnici.


"Kalijev cijanid se može prenijeti u obliku praha ili otopiti u vodi. Količina kalijevog cijanida potrebna za izradu smrtonosne doze iznosi od 200 do 300 miligrama, što je jednako veličini za jednu tabletu", pojasnio je Jallow te dodao kako nije moguće navesti kako je Praljak došao do otrova.


Prema zaključcima Jallowa, kontinuirana krivična istraga pod nizozemskim vlastima mogla bi rasvijetliti kako se otrov našao u Praljkovim rukama. 

 

(Patria/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook