Zloupotrijebili dominantan položaj

BH Telecom se žalio, Sport Klub dobio basnoslovnu kaznu!

Mediji29.12.17, 09:35h

BH Telecom se žalio, Sport Klub dobio basnoslovnu kaznu!
Utvrđeno da je United Media Distribution iz Rumunije, putem svog zastupnika Sport Klub Sarajevo, zloupotrijebio dominantan položaj u smislu ograničavanja tržišta distribucije sportskih kanala sa fudbalskim sadržajima visokog kvaliteta koji uključuju i prenos Live paketa engleske Premijer lige u BiH na štetu korisnika BH Telecoma

 

 
Konkurencijsko vijeće BiH saopštilo je da je na sjednici 20. decembra 2017. kaznilo Sport Klub sa 250.000 KM zbog zloupotrebe dominantnog položaja, a po žalbi koju je uložio BH Telecom.
 
 
Utvrđeno da je United Media Distribution iz Rumunije, putem svog zastupnika Sport Klub Sarajevo, zloupotrijebio dominantan položaj u smislu ograničavanja tržišta distribucije sportskih kanala sa fudbalskim sadržajima visokog kvaliteta koji uključuju i prenos Live paketa engleske Premijer lige u BiH na štetu korisnika BH Telecoma.
 
 
To je učinio namjernim odugovlačenjem i nepotpisivanjem ugovora o distribuciji kanala „Sport Klub“ s BH Telecomom, na način da su istom prilikom pregovaranja stalno nametali dodatne uslove koji nisu bili propisani ,,Općim uslovima za pružanje usluga“, a koje nisu ispunili privredni subjekti koji su već imali zaključene ugovore o distribuciji navedenog kanala.
 
 
Time su ograničili relevantno tržište na štetu korisnika usluga privrednog subjekta BH Telecom, rečeno je iz Vijeća.
 
 
United Media Distribution je tokom pregovaranja za zaključivanje ugovora o distribuciji sportskih kanala primijenio različite uslove čime je BH Telecom doveo u neravnopravan i nepovoljan konkurentski položaj.
 
 
Izričena mu je novčana kazna u visini od 250.000 KM.
 
(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAUIN/md)
 
 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook