VIDEO/ Novogodišnja pres-konferencija SDP-a

Nikšić: Situacija je zrela za vanredne izbore! Vrhunac krize nas očekuje u 2018. godini, a evo i zbog čega...

Front27.12.17, 15:34h

Nikšić:  Situacija je zrela za vanredne izbore! Vrhunac krize nas očekuje u 2018. godini, a evo i zbog čega...
Umjesto dionica autoputa, svečano se otvaraju poludovršeni tuneli ili trase od po 500 metara, pa čak i putevi koji ne vode nigdje. Zvučno najavljivani elektroenergetski projekti nisu pomaknuti sa mrtve tačke, a gradnja HE Vranduk je također propala. Postoje stotine miliona KM za ove investicije, ali sve je blokirano i sve stoji, kaže Nikšić

 


„Protekla godina bila je jako teška za naše građane i državu BiH. Vjerujem da oko toga postoji konsenzus i iskreno žalim zbog toga, jer su najveće žrtve takvog stanja svi građani BiH. Stalne krize vlasti usporile su ili potpuno zaustavile rješavanje ključnih životnih pitanja građana, dok mladi u sve većem broju napuštaju BiH. Vjerujem kako građani jedva čekaju da što prije isprate godinu koja je na izmaku“, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije.

 

„BiH je 9. decembra 2016. godine uručen Upitnik Evropske komisije i dat je rok od šest mjeseci za davanje odgovora. Evo, prošlo je više od godinu dana, a to još uvijek nije učinjeno. Sa potpunom sigurnošću može se konstatovati da ovakva vlast ne može i neće odvesti našu zemlju ni milimetra prema EU. Kandidatski status nećemo dobiti u 2018. godini, a upropaštena je i prilika kroz takozvani novi pristup ili britansko-njemačku inicijativu. Samo ovo je dovoljno da se kaže kako ova vlast zaslužuje nejtežu kaznu od građana. Odavno je zrela situacija za vanredne izbore, ali nažalost taj demokratski institut nemamo, te nam ne preostaje ništa drugo, nego čekati oktobar 2018. godine“, smatra Nikšić.

 

Nikšić je kao vrlo bitne događaje u 2017. godini izdvojio presude koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu donio Ratku Mladiću, Jadranku Prliću i ostalima.

 

„Te dvije presude podigle su veliku prašinu i uzburkale ove naše prostore. Kao i neposredno nakon tih presuda i danas želim jasno poručiti - osuđeni su ljudi, a ne narodi. Te ljude, navodni zaštitnici naroda, uporno nastoje poistovjetiti sa narodom i tako im stavljaju teško i potpuno nezasluženo breme. Trebamo gledati u budućnost i učiniti sve da nam ona bude drukčija od te i takve prošlosti“, rekao je Nikšić.

 

Proteklu 2017. godinu vlast u FBiH provela je kao i prethodne dvije, u potpunoj krizi.

 

„Federalna vlast ne funkcioniše praktično cijelu 2017. godinu, dok federalni Parlament nema većinu, vrlo rijetko uopšte zasjeda, a i kad se ohrabre, pa zakažu sjednicu, najčešće se prekine bez usvojenog dnevnog reda. Kada se u rijetkim slučajevima uspije usvojiti obični dnevni red, onda to funkcioniše od tačke do tačke. Krše se sve moguće procedure, a opet zakoni se ne donose. Što je najgore, i ovo malo zakona što se donijelo, bolje da nije,  jer umjesto da rješava postojeće, pravi dodatne probleme“, navodi Nikšić i dodaje kako je primjer toga prijedlog Zakona o PIO koji je u proceduri u različitim oblicima cijelu godinu.

 

„To je jedna potpuno suluda situacija, tipična za aktuelne vlastodršce, jer je njihova vizija reforme penzionog sistema da, gotovo, svim budućim penzionerima penzije budu niže nego do sada. Po njima, to je pošteno i pravedno. Po nama, to je potpuno besmisleno, nepravedno i neprihvatljivo. To nije nikakva reforma, nego pljačka građana. Od radničke sirotinje namjeravaju napraviti penzionersku sirotinju. Prvo su im plate od 400 KM bile društveno opasne, sada su na red došle penzije“, naveo je Nikšić i dodao kako sutra na sjednici Predstavničkog doma očekuje od Vlade i premijera Fadila Novalića da zakon povuče.

 

„Dva su razloga zbog kojeg to tražimo. Prvi je što je zakon loš i nepravedan. A drugi je što je ova procedura, prema kojoj je stavljen na Dnevni red neustavna i identična proceduri kakva je bila kada je usvajan Zakon o radu. Mi smo, zajedno sa DF-om i Našom strankom, Zakon o radu oborili na Ustavnom sudu i sigurno ćemo tražiti zaštitu ustavnog poretka i u ovom slučaju. Ovo isto vrijedi i za prijedlog budžeta FBiH za 2018. godinu“, kaže Nikšić i dodaje da u FBiH u toku prošle godine nisu zabilježeni nikakvi iole ozbiljniji javni radovi.

 

„Umjesto dionica autoputa, svečano se otvaraju poludovršeni tuneli ili trase od po 500 metara, pa čak i putevi koji ne vode nigdje. Zvučno najavljivani elektroenergetski projekti nisu pomaknuti sa mrtve tačke, a gradnja HE Vranduk je također propala. Postoje stotine miliona KM za ove investicije, ali sve je blokirano i sve stoji. Tako je izgubljeno na desetine hiljada radnih mjesta i potrošen najvrijedniji resurs kojeg najmanje imamo, a to je vrijeme. Ova vlast ukrala je građanima protekle tri godine“, dodaje Nikšić i kaže kako vlast borba protiv korupcije nasmijava.

 

„Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, koji može predstavljati veoma snažno oružje u rukama pravosuđa, već tri godine je na snazi, ali ga aktuelna Vlada Fadila Novalića ne želi implementirati“, rekao je Nikšić.

 

Vlast u Republici Srspkoj je nešto stabilnija, ali nema nikakvog napretka kada su u pitanju ekonomija ili poštivanje ljudskih prava.

 

„Opozicija u RS-u pokušava pobijediti vlast na temi ko je veći nacionalista. Smatram da je to pogrešan put i pogrešna politika od koje neće biti bolje niti jednom građaninu RS, već, naprotiv, biće ima sve lošije. I ove godine u RS se nastavila diskriminacija povratnika i onemogućavanje prava da svako nazove jezik kojim govori onako kako on želi. S tim u vezi, jako je važna presuda suda u Srebrenici, koji je dao za pravo povratnicima da jezik nazovu onako kako žele. Dug je put do provedbe ovoga u praksi, ali pozivam vlasti u RS da odustanu od ovakve politike, jer ona nanosi štetu svima“, rekao je Nikšić koji se osvrnuo i na državni nivo vlasti.

 

„Mogu slobodno reći da su proteklu godinu državnu vlast obilježili traljavost, neozbiljnost, nerad i besmislene svađe, te razvlačenje pameti građana. Početak 2017. godine obilježila je tema u vezi sa revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije. Ostat će upamćeno da je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, potpuno svjesno obmanuo i prevario građane, te sabotirao postupak, na način da je znao da Sakib Softić nije ovlašten kao agent i da je, shodno tome, za pokretanje revizije potrebna nova odluka Predsjedništva. Ipak, na nekim primjerima vidjeli smo da vlast iskreno i vrlo lijepo funkcioniše. Nažalost, takvi primjeri se u pravilu dešavaju samo onda kada treba donijeti nove namete građanima i privredi. Tako smo na djelu vidjeli čvrst savez SDA-HDZ-SBB-SNSD i HDZ 1990, čijim glasovima su usvojene dodatne akcize od 15 feninga za navodnu gradnju autocesta i cesta. Nije SNSD ni riječi rekao da je to prenos nadležnosti, a iz SDA nismo čuli ništa o tome kako se davanjem ogromnog novca u ruke entitetske vlasti jača politika slabljenja države. Iz HDZ-a ni riječi o trećem entitetu i nelegitmnim predstavnicima. Isto kao ni od HDZ 1990. Iz SBB-a ni riječi o tome kako su oni napustili vlast i kako imamo tehničke Vlade. Dakle, kada treba uzimati novac od građana, onda sve može i svako sa svakim može“, navodi Nikšić i kaže kako, mi u SDP-u, nećemo mirno sjediti i gledati kako se vlast raspada i kako se zemlja unazađuje.

 

„Prvi naš konkretan korak u 2018. godini jeste insistiranje i borba za usvajanje prijedloga Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, kojeg smo još u novembru uputili zajedno sa DF u parlamentarnu proceduru. Predali smo potreban broj potpisa sa zahtjevom da se sazove vanredna sjednica, ali predsjedavajući Mušić i SDA to odbijaju da urede, čime krše Poslovnik i Ustav FBiH. Ako to ubrzo ne učine mi ćemo, zajedno sa DF-om, sami sazvati sjednicu, jer nam to Poslovnik omogućava. Ovaj zakon nije usmjeren protiv bilo koga i on je najpoštenije moguće rješenje u kontekstu izmjena izbornog zakonodavstva u BiH.

 

Paralelno s tim, u Parlamentarnoj skupštini BiH tražit ćemo, zajedno sa onima koji to žele, tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje su, ustvari, suštinske izmjene ovog Zakona. U tim izmjenama su predviđene stavke koje će omogućiti slobodne, fer i demokratske izbore u BiH. Prijedlozi su da se identifikacija birača, osim ličnog dokumenta, radi i sa elektronskim otiskom prsta, zatim da se uvede skeniranje glasačkog listića i da se uvede video nadzor glasačkih mjesta. Smatramo kako niko nema pravo ukrasti demokratiju u BiH i da građanima uskrati pravo da izaberu vlast kakvu žele“, naveo je Nikšić.

 

Nikšić je na kraju zaključio kako se SDP u 2017. godini profilirao u jasnu alternativu postojećem konceptu vlasti, koji zemlju vodi u potpunu podjelu i bijedu.
„Mi jesmo alternativa postojećoj vlasti i to ćemo pokazati kroz naše politike i naš Plan 10. SDP postoji već 108 godina i zbog toga osjećamo punu odgovornost da svu našu partijsku infrastrukturu stavimo na raspolaganje i pomoć u projektu okupljanja ljevice, jer smatramo da je to put za 2018. godinu.

 

Nas očekuje nastavak jačanja SDP-a i stvaranja čvrstog bloka ljevičarskih, antinacionalističkih i progresivnih snaga, koje će ponuditi novu viziju BiH, koja će građanima vratiti nadu da je moguće stvoriti zemlju po mjeri svih nas. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti“, zaključio je Nikšić, koji je na kraju građanima BiH poželio puno sreće i zdravlja u 2018. godini, sa željom da godina koja je pred nama bude istinska prekretnica, kada je u pitanju stvaranje prosperitetne i uspješne države.

 

 


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook