SAD prijete članicama UN-a

Generalna skupština UN-a proglasila nevažećom Trumpovu rezoluciju o Jerusalemu

Hronika21.12.17, 18:52h

Generalna skupština UN-a proglasila nevažećom Trumpovu rezoluciju o Jerusalemu
Haley je naglasila da "nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promijeniti" odluku SAD da premjesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalem

 

Generalna skupština UN danas je, na vanrednoj sjednici, sa 128 glasova za i devet protiv proglasila američko priznavanje Jerusalema kao prijestolnice Izraela ništavnim. Kako su prenijele agencije, 35 zemalja je bilo uzdržano.

 

Prethodno je američka ambasadorka u UN Nikki Haley zaprijetila da će SAD "zapamititi dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje", istakavši da nikakvo glasanje u UN neće promijeniti američku odluku o Jerusalemu.

 

Ona je, na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN, zaprijetila 193 državama članicama UN i samim Ujedinjenim nacijama da će im SAD obustaviti finansiranje ukoliko Generalna skupština usvoji rezoluciju kojom se odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jerusalema za prijestolnicu Izraela proglasi "ništavnom i nevažećom", prenosi AP.

 

Haley je naglasila da "nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promijeniti" odluku SAD da premjesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalem, dodavši da će ta odluka biti sprovedena "jer je ispravna".

 

Bosna i Hercegovina se našla u grupi suzdržanih zemalja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook