Strahuje se od poplava

Vodostaj Save raste kroz cijelu Posavinu, Modrac sve bliži tački preljeva, Buna se izlila na cestu...

Hronika17.12.17, 11:36h

Vodostaj Save raste kroz cijelu Posavinu, Modrac sve bliži tački preljeva, Buna se izlila na cestu...
Vodostaj na brani hidroelektrane Modrac u Tuzlanskom kantonu jutros u 7 sati je bio 199,72 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m

 

Vodostaj Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton - navode iz Federalne uprave civilne zaštite.

 

Jutros u 7 sati na vodomjernoj stanici Bosanski Brod zabilježan je vodostaj 654 cm (pripremno stanje), a jučer je bio 632 cm. Kod Bosanskog Šamca vodostaj iznosi 551 cm (pripremno stanje), dok je jučer bio 497 cm. Kod Orašja je 749 cm (pripremno stanje), jučer 719 cm.

 

Vodostaj na brani hidroelektrane Modrac u Tuzlanskom kantonu jutros u 7 sati je bio 199,72 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m. U odnosu na isto vrijeme jučer, nivo je viši za 15 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 59,20 m3/s.

 

U općini Gračanica je zbog povećanog vodostaja rijeke Spreče trenutno poplavljeno oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta. Zasad nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata.

 

U Unsko-sanskom kantonu, u općini Sanski Most, jučer se izlila rijeka Bliha u mjestu Alagića Polje, a u mjestu Krkojevci, rijeka Sana. Poplavljeno je uglavnom priobalno i poljoprivredno zemljište. Protekle noći je vodostaj stagnirao. Zbog manjih padavina, očekuje se daljni pad vodostaja na svim vodotocima u Sanskom Mostu i ostalim područjima ovog kantona.

 

Vodostaj rijeke Une je jutros u 7 sati bio je 116 cm (kritična tačka je 100 cm), a Sane 292 cm, (kritična tačka 380 cm).

 

Vodostaj rijeka u Srednjobosanskom kantonu raste, a na svim rijekama i vodotokovima Zeničko-dobojskog kantona je visok. U Zenici je vodostaj na rijeci Bosni 320 cm.   

 

U blagom opadanju su vodostaji rijeka Hercegovačko-neretvanskog kantona, Buna se izlila na cestu Buna - Blagaj, na lokalitetu Podpetak, ali je put prohodan.

 

Vodostaji u Sarajevskom kantonu su u opadanju, voda se tokom protekle noći povukla u korita, pa trenutno nema poplavljenih stambenih i drugih objekata.

 

Pripadnici Kantonalne uprave i općinskih službi Civilne zaštite su pripravni i nastavit će pratiti nivo voda u ovom kantonu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook