SLAVEN KOVAČEVIĆ/ 15 FENINGA VIŠE PO LITRI GORIVA

Nametanje novih akciza za spašavanje Dodika... A tvrde kako će 'osloboditi' milijarde KM! Jel' vas stid?!


13.12.17, 19:02h

 

 

Ovih dana parlamentarci će glasati o Zakonu o akcizama, kojim će u cijenu litre goriva ugraditi 15 feninga više, kao neku cestarinu, a ne kao akcizu. Kako god, riječ je o indirektnim porezima.


To brane time da će se "osloboditi" milijarda KM iz nekih transportnih fondova, spominje se Trst i tako jedan cijeli niz manipulacija građanima. Zato ćemo biti maksimalno precizni, ko sutra digne ruku i glasa za povećanje akcize/cestarine odnosno novog nameta građanima, za sve takve ne treba glasati na narednim izborima 2018. godine, jer nas uvode u dužničko ropstvo.


Prvo, ne radi se o nikakvom "oslobađanju" milijarde KM, već o uzimanju KREDITA od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ili Europske investicijske banke (EIB) u visini od 500 miliona eura, što je oko milijarde KM. Dakle, nema "oslobađanja" već se zadužuju naše djece djeca, koja će možda, ponavljam možda biti u mogućnosti da otplate taj kredit u narednom stoljeću, dok ovima iz vlasti oči svjetlucaju i već zamišljaju tendere od kojih bi uzeli "njihov dio kolača", što je njima jedini smisao uzimanja ovoga kredita.

Ko sutra digne ruku i glasa za povećanje akcize/cestarine odnosno novog nameta građanima, za sve takve ne treba glasati na narednim izborima 2018. godine, jer nas uvode u dužničko ropstvo

Zato treba biti protiv, posebno ako znamo da je krajnji projektantski i izvedbeni domet 0 (nula) kilometara autoputa na već postojeće novce od ubiranja. Sad se u tu priču uključuju dodatni igrači, vođeni tenderskom IMT inspiracijom.


A da podsjetimo da je sadašnja vlast 2015. godine imala 200 miliona Eura odobrenih od EBRD-a, koje propadoše radi njihovih igrarija sa tenderima, pa EBRD obustavi tih 200 miliona Eura radi sumnje u korupciju. I vi hoćete da vam sad odjednom vjerujemo!


Druga važna stvar. Uzimate nam i od registracije vozila dio za cestarine, uzimate u naplatnim kućicama opet cestarine, i tako skupiste osam milijardi KM proteklih godina, kojima se gubi trag. Sad po treći put, po istom osnovu "cestarine" hoćete da uzimate još od građana, ali, kao fol, ovaj put transparentnije na izdvojeni "cestarine" račun. Pa i prije je bio izdvojeni "cestarine" račun, odakle se nisu gradili autoputevi, već su ti novci građana završili ko zna gdje.


I sad treba odjednom da vam vjerujemo, vama koji konstantno govorite o napretku BiH, a naša zemlja radi vas istih ocijenjena nedavno kao najsiromašnija u Europi. Jel' vas stid imalo?


Treće, malo o tranši MMF-a iz StandBy aranžmana. Druga tranša MMF-a trebala je stići u aprilu u visini od 79 miliona eura, pod uvjetom da ispunite pet uvjeta, od kojih ste ispunili jedan i pol, evo sa akcizom, dva i pol uvjeta.

Uzimate nam i od registracije vozila dio za cestarine, uzimate u naplatnim kućicama opet cestarine, i tako skupiste osam milijardi KM proteklih godina, kojima se gubi trag. Sad po treći put, po istom osnovu "cestarine" hoćete da uzimate još od građana

Međunarodnu reviziju (Due Diligence) BH Telecoma i HT Eroneta nećete nikad dozvoliti, jer bi se vidjelo da pare iz tih firmi završavaju u stranačkim centralama. Hoćete reći kako i tih 79 miliona eura ide u cestogradnju, kad znamo da StandBy aranžman koriste zemlje kojima je narušen platno-bilansni promet, ili tačnije one zemlje koje ne mogu servisirati vlastite budžetske obaveze.


Znači taj novac ide za krpljenje budžetskih rupa.


Da zaključim, vama i vašem zaduživanju ne treba vjerovati i za takve koji dignu ruku za povećanje akcize/cestarine ne treba glasati na sljedećim izborima, jer ste obični prevaranti i manipulatori kojima svjetlucaju tenderske oči i vaša potreba da baš sad spasite Dodika, koji je RS finansijski devastirao. Znate čime, stalnim zaduživanjem.


Ne zaslužujete podršku građana.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook