OSUMNJIČENi ZA UBISTVO GENERALA HVO-A

Ko su uhapšeni pripadnici Petog korpusa koji se sumnjiče za ubistvo Vlade Šantića

Hronika11.12.17, 15:07h

Ko su uhapšeni pripadnici Petog korpusa koji se sumnjiče za ubistvo Vlade Šantića
Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag

 

Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području općina Bihać i Cazin, vezano za krivično djelo „Ubistvo“ iz člana 36. stav 2. tačka 1. KZ SR BiH.

 

U sklopu navedenih aktivnosti, policijski službenici ove Uprave, a po Naredbi Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, uhaspili su tri osobe iz Bihaća incijala A. H. (1962. god.), K. D. (1968. god.) i J. T. (1962. god.), te dvije osobe iz Cazina incijala E. K. (1968.god.) i R. B. (1958. god.), koja se sumnjiče da su 9. marta 1995. godine u mjestu Ostrožac, općina Cazin, lišili života tadašnjeg generala-bojnika HVO, Vladu Šantića.

 

Kako N1 saznaje, radi se o Hamdiji Abdiću, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću.

 

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

 

General Vlado Šantić, koji je tokom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. marta 1995. godine. Šantić je posljednji put viđen u večernjim satima u hotelu "Sedra".

 

Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag.

 

2014. godine zaštićeni svjedok otkrio je detalje nestanke i likvidacije generala Šantića. Prema tim navodima, iz hotela "Sedra" odveden je u zapovjedništvo vojne policije, a nakon toga u kuću punca jednoga od osumnjičenih, gdje je ubijen s četiri metka.

 

Šantićevo tijelo ubačeno je u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena u vrtaču na obroncima pored Bihaća. Bačva s posmrtnim ostacima uskoro je i pronađena, ali DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije izvršena.

 

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u dva navrata, 1995. godine te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovno vraćen Kantonalnom tužilaštvu Bihać.

 

Do danas nije podignuta optužnica u slučaju nestanka generala Šantića.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook