USPIO KAKO JE I NAUMIO

Ono o čemu se šuti: Hrvatska danas izgleda baš onako kako ju je zamislio marksist Franjo Tuđman!

Front11.12.17, 10:25h

Ono o čemu se šuti: Hrvatska danas izgleda baš onako kako ju je zamislio marksist Franjo Tuđman!
Dva su presudna momenta u Tuđmanovu političkom svjetonazoru: prvi je etnička osviještenost, a drugi odlučni moment njegova svjetonazora jest radikalno lijevi pogled na svijet

 

Izvor: Index.hr/Autor: Luka Posarić

 

Smrt Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, oca domovine i čovjeka koji je stvorio Hrvatsku, kako mu se voli tepati, postala je punoljetna.

 


Osamostaljivanje, rat te razne kontroverze s njime povezane kao što je podjela Bosne dominantne su točke prosuđivanja njegove osobe i povijesne uloge. Tuđmanove pristalice izražavaju bezrezervnu hvalu i slavu njegovoj državničkoj mudrosti u tim vremenima.


Dva presudna momenta u Tuđmanovu svjetonazoru


Protivnici ističu njegov autoritarni način vladanja koji je za sobom donio uobičajene devijacije od kojih pate autoritarni režimi: korupcija, nepotizam, ovladavanje medijima, suzbijanje opozicije, zloupotreba sigurnosnih službi, podjarmljivanje pravosuđa, demokracija koja smije legitimirati samo jednu opciju, međunarodna izolacija… U svemu tome Tuđmanova polazna ideološka stajališta ostaju zamagljena, čak zatajena. Ne slučajno. Nezgodna su za prevladavajuće snage hrvatske političke scene.


Dva su presudna momenta u Tuđmanovu političkom svjetonazoru: prvi je etnička osviještenost. On će hrvatstvo vidjeti u specifičnom istočnoeuropskom etničkom diskursu proširenog plemena povezanog krvnim srodstvom koje zbog raznih povijesnih nepravdi nije uspijevalo steći vlastitu državu. Povijesni trenutak mogao je prepoznati samo povjesničar jer on tu povijest razumije, može se s njom uhvatiti u koštac, konzervirati stanje koje je sanjano tisuću tristo godina i zaštititi ga od onih dijelova naroda koji to ne razumije. Taj je narativ doživio plebiscitarnu podršku.


Franju Tuđman - deklarirani marksist


Drugi odlučni moment njegova svjetonazora jest radikalno lijevi pogled na svijet. U svojoj šezdeset i sedmoj godini, 1989., u intervjuu Poletu i kad se već moglo naslutiti koje će snage voditi glavnu riječ sljedećih godina, Tuđman će ovako odgovoriti na pitanje kako bi najbolje opisao svoju političku poziciju: "Ja sam hrvatski čovjek, marksist, i revolucionar, povjesničar."


Hrvatski glasači sljedeće godine izabiru marksističkog predsjednika koji je u općem potopu socijalističkih režima državu trebao transformirati u smjeru liberalne demokracije i tržišne privrede, ta dva preduvjeta što stoje iza akvizicija zapadnjačke države blagostanja. Ona se ovdašnjim političarima veoma sviđa i nerijetko ih se može čuti da u Hrvatskoj ne funkcionira kao na zapadu jer novac poduzetnici otimaju kroz profit.


Ideja pomirbe je bila logična posljedica ova dva temeljna Tuđmanova stava: kao što su u njemu lijeve ideje i etničko hrvatstvo bili pomireni, spojeni u jedno i dobro funkcionirali, smatrao je to lijekom za očuvanje hrvatske samostalnosti. Dotad vladajuća komunistička garnitura to će objeručke prihvatiti. Desetci tisuća bivših članova komunista učlanit će se u HDZ, krenuti u crkve i nastaviti živjeti na teret građana. U lagodnom životu pridruži će im se nacionalisti...

 

Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!