Predsjednica Vlade Republike Srpske

Željka Cvijanović: Visoki predstavnik djeluje kao portparol bošnjačke politike, a evropski put blokira Sarajevo

Front09.12.17, 19:24h

Željka Cvijanović: Visoki predstavnik djeluje kao portparol bošnjačke politike, a evropski put blokira Sarajevo
Cvijanovićeva je naglasila da stranci u BiH sami sebi produžavaju mandate, što djeluje smiješno

 

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da tekst kominikea sa sjednice Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH (PIK) nije forma za uspješno kretanje BiH ni na evropskom putu ni na putu napretka.

 

Cvijanovićeva je naglasila da je zabrinjavajuće to što jedan strani predstavnik komentariše sve što se dešava u zemlji, daje savjete od toga kako se treba spremiti za sastanak, kakvu politiku treba voditi, kakve dokumente i deklaracije usvojiti i kakve odluke da donose institucije. 

 

"Njegove sugestije idu do toga šta treba da rade političari, političke partije, institucije, što pokazuje koliko je ova zemlja uzaludna. Često smo imali priliku da vidimo da visoki predstavnik djeluje kao portparol ili jednog od konstitutivnih naroda ili portparol jedne od politika, uglavnom bošnjačke", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Laktašima. 

 

Cvijanovićeva je naglasila da stranci u BiH sami sebi produžavaju mandate, što djeluje smiješno. 

 

Komentarišući kritike da BiH ne ide naprijed, Cvijanovićeva je poručila da se zato svi predstavnici međunarodne zajednice trebaju obratiti Sarajevu "u koje se zaklinju". 

 

"Neka vide da su svi procesi zaustavljeni tamo i kad je u pitanju evropski put i stvaranje normalne, kreativne i zdravije atmosfere u okviru BiH. Sve procese koje odradimo na nivou Republike Srpske blokiraju na nivou BiH", rekla je Cvijanovićeva. 

 

Ona je dodala da su adresa za kritike političko Sarajevo i institucije koje su neproduktivne. 

 

"Činjenica je da tamo nema političke većine, da se ne zna da li postoji ili ne postoji koalicija, te da koalicija postoji samo kada treba djelovati protiv Republike Srpske. Tu mislim i na političke partije koje dolaze iz Republike Srpske, a gore su sa Bakirom Izetbegovićem", naglasila je Cvijanovićeva. 

 

Ona je dodala da o pravom krivcu za zastoje stranci ništa neće reći, jer licemjerno postupaju. 

 

"Kada ima neki momenat kada Republika Srpska nešto nije izvršila, spremni su na svaku moguću kritiku, provlače nas kroz raznorazne izvještaje, a kad je u pitanju pogreška ili zastoj na nivou BiH onda oni svi sinhronizovano, uz izuzetak jednog ili dvojice diplomata, lažu i pretvaraju se da je situacija bolja", navela je Cvijanovićeva. 

 

Prema njenim riječima, stranci još nikad nisu markirali krivca ako je on neko iz političkog Sarajeva, što pokazuje koliko je to sve besperspektivno. 

 

Cvijanovićeva je istakla da Srpska cijeni stavove ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova, koji se, kako je rekla, ponaša racionalno. 

 

"Rusija je najveći branilac Dejtonskog sporazuma i onoga što jeste slovo, a ne interpretacija ili duh Dejtona. I ovaj nastup je bio jedan od niza racionalnih pristupa u kojima ruski amabasador ne smatra da će biti podsticajno to što ćete proizvoditi izvještaje te vrste", dodala je Cvijanovićeva. 

 

Ona je naglasila da je potrebno na drugačiji način uhvatiti se u koštac sa situacijom u BiH i bolje je prezentovati, što razumiju i stranci, ali, kako je navela, vole da lažu i ne kažu ono što je tačno. 

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook