nakon priznanja jerusalema kao glavnog grada izraela

Erdogan: Hej Trump, šta to radiš?! Ovakvi koraci vuku svijet u vatreni prsten!

Front07.12.17, 11:00h

Erdogan: Hej Trump, šta to radiš?! Ovakvi koraci vuku svijet u vatreni prsten!
- Hej, Trump, šta to radiš? Ovakvi koraci vuku svijet, posebno region u vatreni prsten. Kakav je to pristup, političari ne treba da raspiruju vatre nego da traže mir - rekao je Erdogan, govoreći na aerodromu uoči posjete Grčkoj

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je ponovo odluku predsjednika SAD Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, ističući da će to zapaliti regiju, prenosi AFP.

 

- Hej, Trump, šta to radiš? Ovakvi koraci vuku svijet, posebno region u vatreni prsten. Kakav je to pristup, političari ne treba da raspiruju vatre nego da traže mir - rekao je Erdogan, govoreći na aerodromu uoči posjete Grčkoj.

 

Okupljeni na aerodromu su glasnu pozdravljali njegove riječi. Turska će biti domaćin samita Orgnizacije islamske saradnje naredne sedmice kada će se raspravljati o ovom potezu američkog predsjednika.

 

EU duboko zabrinuta zbog Trumpove objave o Jerusalemu

 

Evropska unija izražava ozbiljnu zabrinutost objavom američkog predsjednika Donalda Trumpa o Jerusalemu i posljedicama koje bi to moglo imati po izglede za mir, saopćeno je iz Ureda visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

 

- Stav EU ostaje nepromijenjen. Težnje obiju strana moraju biti ispunjene i mora biti pronađen način da kroz pregovore bude riješen status Jerusalema kao budućeg glavnog grada obiju država. EU i njene zemlje članice će nastaviti poštovati međunarodni konsenzus o Jerusalemu utjelovljen u, između ostalih, rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 478, uključujući lokaciju njihovih diplomatskih predstavništava dok konačni status Jerusalema ne bude riješen - navedeno je u saopćenju.

 

U saopćenju je također navedeno da EU poziva sve aktere na terenu i u široj regiji da pokažu smirenost i suzdržanost kako bi spriječili bilo kakvu eskalaciju. Fokus bi trebao ostati na stvaranju uslova za direktne i konstruktivne pregovore kojima se mogu riješiti sva pitanja konačnog statusa. EU je spremna podržati taj proces i nastavit će raditi s objema stranama i njenim regionalnim i međunarodnim partnerima, uključujući Bliskoistočni kvartet, na ostvarenju tog cilja.

 

- EU ponavlja svoju posvećenost rješenju dvije države i njenim postojećim politikama, kao što je i navedeno u zaključcima njenih uzastopnih Vijeća. Sporazumno rješenje o dvije države, koje ispunjava težnje obiju strana, jedini je realan način za ostvarenje trajnog mira i sigurnosti koje zaslužuju i Izraelci i Palestinci - stoji u saopćenju.

 

(FENA/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook