FOTO/ 'Krcko Oraščić' u dvorani Mejdan

Donosimo vam najljepše momente iz baletnog spektakla na ledu: Pogledajte šta su fantastični Rusi priredili u Tuzli

Kultura03.12.17, 00:59h

Kako izgleda istinski spektakl, uvjerite se u našoj fotogaleriji, u kojoj vam donosimo najljepše momente sa scene, iz bravurozne izvedbe ruskih umjetnika

 

Nakon oduševljenja publike u Banjaluci, maestralna ekipa svjetski poznatog Nacionalnog baleta Saint Petersburga, sa svojih 37 vrhunskih umjetnika, isti užitak pripredila je i tuzlanskoj publici, koja je sinoć ispunila Sportski kulturni centar Mejdan i odgledala spektakularni balet na ledu "Krcko Oraščić".

 

A kako izgleda istinski spektakl, uvjerite se u našoj fotogaleriji, u kojoj vam donosimo najljepše momente sa scene, iz bravurozne izvedbe ruskih umjetnika.  

 

Inače, Nacionalni balet Saint Petersburga nastupio je u Tuzli nakon što su "propala" dva prethodno zakazana gostovanja u Sarajevu, a nakon Tuzle turneju nastavlja u Beogradu, pa u Makedoniji i potom Sofiji.

 
Organizator ovog događaja je najstarija muzička kuća u BiH - Sarajevodisk, koja je sa ponosom gostovanje ruskog baletnog ansabla najavljivala kao "čarobnu bajku na ledu, uz vrhunske igrače, sa preko 300 orginalnih, raskošnih kostima i uz bezvremensku muzičku podlogu koja se ne može doživjeti često, i koja  ostavlja uspomene za pamćenje cijeloga života".


Oni koji su sinoć bili na licu mjesta, u to su se i uvjerili. Tuzlanska publika po prvi put je imala priliku da uživa u izvođenju baleta na ledu raskošnog, cijenjenog i renomiranog nacionalnog baleta iz Saint Petersburga koji je osnovan 1967. godine od strane fantastičnog koreografa Konstantina Boyarskog. Boyarski je zaslužni ruski umjetnik i bivši solista čuvenog i svjetski poznatog Marinskog baleta.


Baletna skupina broji 20 plesača koji nose časnu titulu magistra sportova u Rusiji zbog svojih pobjeda na svim ruskim i međunarodnim takmičenjima u umjetničkom klizanju. 


U različita vremena u baletnoj skupini su nastupali i višestruki svjetski i evropski prvaci - Ludmila Beloussova, dvostruka olimpijska prvakinja, te Oleg Protopopov i Alexei Ulanov, također olimpijci. Na čelu baleta je umjetnički direktor koji je bivši solista svjetski poznatog Marinskog baleta, a muzički direktor je ujedno i jedan od suosnivača baleta - Leo Korkhin, istaknuti ruski dirigent koji osim brojnih orkestara, vodi i akademski simfonijski orkestar Društva filharmonijskih nauka iz Saint Petersburga.


„Krcko Oraščić“ je dosada imao više od sedam hiljada nastupa širom svijeta, a o njima su pisali poznati svjetski časopisi „Los Angeles Times“, „Chicago Tribne“, „France Soir“, „The Korea Times“ i mnogi drugi.

 

Ako niste bili na spektaklu u Tuzli, pogledajte u našoj fotogaleriji šta ste propustili...


(DEPO PORTAL/ad/Foto:A.Beganović)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook