FOTO/ Jugoslavija u malom

Ko čisti toalete po Beču? Dovoljno je da pogledate imena čistačica i sve će vam biti jasno!

Hronika02.12.17, 20:17h

Ko čisti toalete po Beču? Dovoljno je da pogledate imena čistačica i sve će vam biti jasno!
Koliko god izgledalo ponižavajuće, kad stigne plata sramoti nema mjesta! Naime, prosječno sat rada u Austriji košta oko 29 eura

 

U svakoj većoj kompaniji sa unutrašnje strane vrata toaleta zalijepljen je papir, koji ste možda primjetili, možda i niste. Na njemu se upisuju čistačice kada je koja očistila toalet. Jedan tviteraš objavio je fotku jednog takvog papira, uslikanog u Beču. Imena sve govore, napisao je on. Na ovom papiru dominiraju jedna Mara, Jovanka, Nataša i Elvira. 

 

Odmah ispod tvita otpočela je razmjena mišljenja, da možda su sve sa prostora bivše Jugoslavije, ali "koliko god tamo crnčile, bar znaju zašto to rade, kad dođe isplata". "Čiste klozete i bolje žive u Beču nego lekari, profesori, vojnici u Srbiji", "Zašto je sramota čistiti wc?", "Neki se sprdaju, nije smešno, ovo je pretužno"...

 

toalet-bec

 

Koliko god izgledalo ponižavajuće, kad stigne plata sramoti nema mjesta! Naime, prosječno sat rada u Austriji košta oko 29 eura.

 

Sudeći po komentarima i statistici zaposleni u bečkim firmama za čišćenje toaleta po satu dobiju između 30 i 34 eura, dok je rad na crno plaćen između 10 i 15 eura, pa bi se reklo da posao čišćenja toaleta i nije tako loš.

 

Poznato je da u Beču živi veliki broj Balkanaca, a po zadnjim statističkim podacima taj broj iznosi oko 500.000 hiljada, od kojih je oko 117.000 Srba.

 

(Telegraf, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook