Prekinuto zasjedanje Predstavničkog doma PSBiH

Poslanici HDZ-a odbili da se vrate na sjednicu nakon presude 'šestorki': Šta kažu kolege iz SDP-a, DF-a, SNSD-a, SBB-a...?

Front29.11.17, 15:31h

Poslanici HDZ-a odbili da se vrate na sjednicu nakon presude 'šestorki': Šta kažu kolege iz SDP-a, DF-a, SNSD-a, SBB-a...?
Za dopredsjedavajućeg Doma Mladena Bosića Sud u Haagu nije poslužio pomirenju u BiH, dodajući da i ova presuda i sve druge nisu zadovoljile srpske žrtve koje na žalost nisu dobile pravdu za sebe, ističući da zatvaranjem Haškog tribunala tu činjenicu niko neće moći izmijeniti i to će ostati mrlja u cijeloj priči

 


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentirali su danas presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu u predmetu "Prlić i drugi", a jedan od njih bio je i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović koji je jasno kazao da taj sud nije politički, podsjećajući da su ga uspostavile Ujedinjene nacije.

 

Podsjetio je da Haški tribunal postoji i na osnovu Općeg okvirnog sporazuma kojeg su potpisale tri države, a koje su obavezale da će goniti i kažnjavati ratne zločince, dodajući da nije bilo Haškog tribunala ni jedan ratni zločinac koji je počinio najstravičnije ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata ne bi odgovarao pred sudom.

 

Smatra da danas nije bilo ni jednog razloga da sjednica Predstavničkog doma ne bude nastavljena, ali je mišljenja da se neki parlamentarci igraju s najvišim zakonodavnim organom, i njima treba poslati poruku da je to neprihvatljivo, antidejtonski i da to tako ne može funkcionirati.

 

- U historiji južnoslovenskih naroda, pa i u historiji BiH ne možete naći primjer da je postojao nepristraniji sud od suda u Haagu, on je na bazi desetina hiljada dokumenata i izvođenja stotina svjedoka donio nepristrane zaključke i svi treba da prihvate ono za što su se obavezali Općim okvirnim sporazumom za mir - podvukao je Bećirović.

 

Mišljenja je da naučni radnici i domaći sudovi trebaju nastaviti rad kako bi se poslala poruka mladim generacijama u BiH i regionu da se u budućnosti ugledaju na velike književnike, sportiste i naučnike, a ne na pravosnažno osuđene ratne zločince.

 

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut naglašava da će konkretnije moći komentirati današnju presudu u Haagu nakon što pročita njen sažetak, ali prema onom što su mediji objavili, kaže da je većina navoda presude potvrdila presudu prvostepenog vijeća te s te strane za njega ovakva presuda nije iznenađenje.

 

Međutim, ni za njega ova presuda nije bila razlog za prekid današnje sjednice Doma i smatra da je ovakvo ponašanje "ne samo igranje sa PSBiH nego igranje s BiH i njenim građanima. Šta god da je razlog ovo je izuzetno neopravdano i neodgovorno prema građanima".

 

Poslanik Demokratske fronte (DF) Damir Bećirović složio se s Arnautom podsjećajući da su bila važna pitanja na dnevnom redu obje današnje sjednice.

 

Komentirajući presudu u Haagu kaže da je za njega bila očekivana, ali je iznio mišljenje da sve ovo samo dokazuje da ne postoji taj zakon niti presuda koja može vratiti ubijene, dodajući da se ne mogu selektivno birati presude koje nekome odgovaraju i koje ne.

 

- Znate svi kakva je bila situacija kod presude hrvatskom generalu Anti Gotovini kada je oslobođen optužbi, a sada ovakva reakcija. Mi smo tu da ne komentiramo presude nego vidimo kako izaći iz toga i osigurati normalan život u BiH, sve ostalo nije važno - kazao je ovaj državni poslanik.

 

Za dopredsjedavajućeg Doma Mladena Bosića Sud u Haagu nije poslužio pomirenju u BiH, dodajući da i ova presuda i sve druge nisu zadovoljile srpske žrtve koje na žalost nisu dobile pravdu za sebe, ističući da zatvaranjem Haškog tribunala tu činjenicu niko neće moći izmijeniti i to će ostati mrlja u cijeloj priči.

 

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac nije želio komentirati presudu u predmetu "Prlić i drugi", ali je pojasnio da nakon objašnjenja da se poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) neće vratiti na sjednicu nije bilo uvjeta za nastavak sjednice, dodajući da time na sjednici "ne bi bilo predstavnika jednog konstitutivnog naroda" te da je ispravno bilo da sjednica bude prekinuta.

 

Haški sud izrekao je osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH. Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.


Žalbeno vijeće Haškoga tribunala, kojim je predsjedavao Carmel Agius, ujedno i predsjednik Tribunala, potvrdilo je danas da su osuđeni u predmetu "Prlić i drugi" odgovorni za "brojne, vrlo teške optužbe".

 

Nakon ovakve odluke Suda, posalnici HDZ-a zatražili su prekid današnje sjednice, a nastavak će uslijediti nakon što se za to steknu uvjeti.

 

(FENA/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!