video/ Osuđeni čelnici tzv. Herceg-Bosne

Praljak umro u bolnici Bronovo, Prliću 25 godina, a svi ukupno dobili 111 godina zatvora!

Front29.11.17, 14:06h

Praljak umro u bolnici Bronovo, Prliću 25 godina, a svi ukupno dobili 111 godina zatvora!
Prvostupanjskom presudom osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine, što uključuje i udruženi zločinački pothvat u kojemu su sudjelovali i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko

 

 

Žalbeno vijeće Haškog tribunala osudilo je šestorku tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina.

 

Haški sud izrekao je osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH. Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

 

Prvobitna optužnica protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića potvrđena je 4. marta 2004., a druga izmijenjena optužnica je podnesena 11. juna 2008. i postala je važeća optužnica.

 

Pomenuta šestorica dobrovoljno su se predali Haškom sudu 5. aprila 2004. godine.

 

Suđenje je počelo 26. aprila 2006, a završne riječi su iznesene od 7. februara do 2. marta 2011.

 

14:46 - U konačnici Žalbeno vijeće potvrdilo je prvostepenu presudu i čelnike tzv. Herceg-Bosne osudilo na ukupno 111 godina zatvora.

 

14:45 - Žalbeno vijeće na kraju je potvrdilo i desetogodišnju kaznu zatvora za Berislava Pušića. Zaključeno je da je on bio član udruženog zločinačkog poduhvata i da je učestvovao u zločinima.

 

14:40 - Žalbeno vijeće Tribunala u nastavku današnjeg zasjedanja potvrdilo je Petkovićevu 20-godišnju kaznu, a Valentinu Ćoriću 16 godina zatvora.

 

14:33 - Prema informacijama iz Haga Slobodan Praljak je umro u bolnici Bronovo, nakon što je jutros u sudnici popio bočicu otrova.

 

13:45 - Praljak se nalazi u bolnici Bronovo u Hagu gdje mu se pruža medicinske njega. N1 nezvanično saznaje da je Praljak živ i u stabinom stanju. Donesena je odluka da se izricanje presude nastavi u 14:15 sati.

 

13:20 - Vozilo Hitne pomoći napustilo zgradu Haškog suda, nije potvrđeno da li je u njemu Slobodan Praljak.

 

12:22 - Neslužbeno u toku je oživljavanje Slobodana Praljka nakon što je popio otrov i po njega dolazi helikopter

 

11:50 - Kola hitne medicinske pomoći stigla u Haški sud. Još uvijek se ne zna što je popio Slobodan Praljak, niti u kakvom je zdravstvenom stanju.

 

11:36 - Praljku je potvrđena kazna zatvora od 20 godina, ali je on kazao da je popio otrov i da odbacuje presudu Žalbenog vijeća.

 

 

11:30 - Bruni Stojiću je također odbijena žalba u većini tački i potvrđena mu je kazna zatvora od 20 godina zatvora.

 

11: 25 - Prliću je potvrđena kazna od 25 godina zatvora, ali će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru

 

10: 50 - Shodno mišljenju Žalbenog vijeća ostaje prvostepena odluka da je Hrvatska učestvovala u agresiji na BiH i da je Tuđman bio udruženog zločinačkog poduhvata.

 

Sudac Agius podsjeća kako je Raspravno vijeće utvrdilo da je udruženi zločinački pothvat, u kojem su sudjelovali optuženi, imao za cilj dominaciju Hrvata u tzv. Herceg-Bosni putem etničkog čišćeja Bošnjaka, da su kreirali cijeli sistem uklanjanja muslimanskog stanovništva.

 

"Raspravno vijeće konstatiralo je da su hiljade osoba bile žrtve i da su počinjena zlodjela organizirano od strane vojnih i političkih snaga Hrvatskog vijeća. Raspravno vijeće zaključilo je da su sva šestorica bili sudionici udruženog zločinačkog pothvata", naveo je Agius.

 

10: 40 - "Rušenje je rezultiralo izolacijom stanovnika i značajno utjecalo na stanovnike. Sudsko vijeće zaključuje da je HVO uništio Stari most da bi podrio moral muslimana. HVO je odgovoran za bezobzirno razaranje", naveo je Agius.

 

Žalbeno vijeće je odbacilo dijelove žalbi da se sukob HVO i Armije BiH dešavao samo gdje su se vodile borbe. Žalbeno vijeće je odbacilo dijelove žalbi da se sukob HVO i Armije BiH dešavao samo gdje su se vodile borbe.

 

Kad je u pitanju rušenje Starog mosta, Sudsko vijeće je zaključilo da je taj objekt bio od ključne borbene važnosti i da je bio vojni cilj, čijim je razaranjem uslijedio prekid opskrbe Armije Bosne i Hercegovine.

 

Prvostupanjskom presudom osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine, što uključuje i udruženi zločinački pothvat u kojemu su sudjelovali i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook