SLAVEN KOVAČEVIĆ/ GRAĐANI, A NE NARODI

Političko neznanje ili prljave namjere: Šta zaista znače pojmovi 'konstitutivan' i 'jednakopravan'?


27.11.17, 16:22h

 

 


U ovo vrijeme često se vodi diskusija o pojmovima "konstitutivan" i "jednakopravan", koji svakako nisu sinonimi niti termini sa suprotnim značenjem, pa smatram kako je njihovo dovođenje u vezu izraz političkog neznanja pojednaca ili političke namjere tih istih ili nekih drugih pojedinaca.


Termin "konstitutivan" pregledom literature nalazimo u XIX stoljeću u Njemačkoj (iako ga ima i u prirodnim naukama), gdje se kaže da je to neko ko imenuje, utvrđuje ili donosi.


U Daytonskom Ustavu BiH (engleska verzija, jer domaći prijevodi, kako reče OHR, nisu službene verzije) koristi se termin "konstituent", što bi značilo da je neko ustavotvoran, uz problem onih koji tako razmišljaju, što se pored tri konstituentna naroda u istoj rečenici alineje Ustava BiH kaže "...(u zajednici sa Ostalima) i građani BiH utvrđuju Ustav BiH".


Time se konstutivnim narodima, makar oni bili konstituenti, ne daju veća prava nego onima koji to nisu, iako jedan dio političkih elita smatra da im termin "konastitutivan" daje veća prava ili veće ovlasti. To svakako nije tačno.


Na slično pogrešan način koristi se termin "jednakopravnost", što ne znači ništa drugo do jednakosti u pravima, i trebalo bi se odnositi na sve građane jedne zemlje i to kao prezumcija, odnosno pretpostavljeno stanje.


Nažalost, radi komoditeta političkih elita u BiH, bez obzira ko čini vlast, to najčešće nije tako, pa se jednakopravnost građana često žrtvuje za samo još jednu beneficiju političkih elita, što je recimo jedna od odlika totalitarnih sistema.


Zato sam bio, jesam i biću za građansku BiH sa jednakopravnošću svih njenih građana, što je univerzalna svjetska vrijednost, u našem okruženju uobličena u Europsku pravnu stečevinu. Jednakost u pravima građana (a ne naroda, kako to pojedini žele), odlika je svih normalnih i netotalitarnih sistema ili država, na čemu se ovdje još treba raditi i u čemu učešće trebaju uzeti svi oni koji žele postići jednakost u pravima.


Na žalost, danas je jednakost u pravima ozbiljno narušena, kako zbog namjere većeg dijela političkih elita, tako i zbog neznanja onih koji bi se za nju kao fol zalagali, ali eto da budu još malo u vlasti, da tamo ostanu ili ako već nisu, da malo uđu u vlast, a jednakopravnost kome preostane.


Tako neće moći.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook