Unsko-sanski kanton

Osuđenici radije biraju zatvor: Rad za opće dobro nije za njih ili im je pretežak

Hronika27.11.17, 10:24h

Osuđenici radije biraju zatvor: Rad za opće dobro nije za njih ili im je pretežak
Unsko-sanski kanton je vodeći u cijeloj Bosni i Hercegovini kada je riječ o primjeni ove alternativne sankcije, koja je, kako je istakao Selman, u prošlosti ipak polučila željeni vaspitni i društveni efekat

 

Sve su češći slučajevi da osuđenici koji su umjesto zatvorske kazne izabrali društveno koristan rad mijenjaju mišljenje i traže da im se vrati kazna zatvora, kaže Enes Selman, predsjednik Općinskog suda u Sanskom Mostu.

 

- Dosad sam imao nekoliko takvih slučajeva da osuđenici, nakon nekog vremena koje provedu na radu za opće dobro, kažu kako taj posao nije za njih ili da im je težak i traže da im se ponovo odredi kazna boravka u zatvoru. U svim slučajevima ispoštovali smo volju osuđenika i oni su vraćeni u zatvor na izdržavanje kazne - kazao je Selman.

 

On je rekao kako je ovaj sud tokom ove godine u 11 slučajeva izrekao kaznu zatvora koja je potom, uz pristanak osuđenika, zamijenjena radom za opće dobro.

 

- Ova kazna podrazumijeva da osuđenik, umjesto da ide u zatvor, radi neki društveno koristan posao. Mahom se radi o obavljanju fizičkih radova u lokalnim komunalnim ili drugim preduzećima, kao što je održavanje čistoće ili slični poslovi - kazao je Selman.

 

Unsko-sanski kanton je vodeći u cijeloj Bosni i Hercegovini kada je riječ o primjeni ove alternativne sankcije, koja je, kako je istakao Selman, u prošlosti ipak polučila željeni vaspitni i društveni efekat.

 

Kada je riječ o strukturi krivičnih djela za koja se izriču ovakve presude, u najvećem broju slučajeva se radi o krađama, proizvodnji i trgovini narkoticima, nasilničkom ponašanju te sličnim djelima.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook