Akt kojim je zaustavljen rat u BiH

Danas se obilježava 22. godišnjica parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma

Front21.11.17, 08:34h

Danas se obilježava 22. godišnjica parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma
Povodom obilježavanja ove godišnjice u RS-u je danas neradni dan, dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine taj dan ne obilježava kao praznik

 

Danas, u utorak 21. novembra, navršava se 22. godišnjica parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, pravnog akta koji je parafiran u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

 

Konferencija u Ohaju je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine. Glavni učesnici su bili predsjednik BiH Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark. Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra.

 

Dejtonski mirovni sporazum (ili Dejtonski sporazum ili Dayton), pravni je akt sporazumnog karaktera u koji je ugrađen i danas važeći Ustav BiH.

 

Jedan od osnovnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan jeste teritorijalna organizacija BiH prema kojoj 51 posto teritorije čini Federacija BiH, a 49 posto Republika Srpska.

 

Iako su mnoge stvari bile dogovorene, Dejtonski sporazum je bio proglašen neuspjelim pola sata prije zatvaranja konferencije, ali je ipak uspio nakon što je u zadnjem trenutku donesena odluka da će se arbitraža u vezi s brčanskim koridorom urediti naknadno.

 

Dejtonski sporazum je bio kulminacija takozvane šatl (Shuttle) diplomatije koju je otpočeo Richard Holbrooke sa svojim timom pod sponzorstvom SAD-a.

 

Povodom obilježavanja ove godišnjice u RS-u je danas neradni dan, dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine taj dan ne obilježava kao praznik.

 

Tokom 22 godina bilo je nekoliko bezuspješnih pokušaja ustavne reforme, a prema mišljenjima mnogih međunarodnih dužnosnika Dejtonski sporazum je prevaziđen, dok u RS-u smatraju da se izvorni elementi Dejtonskog sporazuma moraju i dalje primjenjivati i poštivati.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook