Zauvijek povezani

Rabija Bosnić donirala bubreg svom kolegi Elviru Dugaliću: Nakon svega ovoga postali smo porodica i ja sam dobila brata

Hronika20.11.17, 17:52h

Rabija Bosnić donirala bubreg svom kolegi Elviru Dugaliću: Nakon svega ovoga postali smo porodica i ja sam dobila brata
Kad se on razbolio i doznao da će morati ići na dijalizu, nisam puno razmišljala o tome hoću li se odlučiti na ovaj čin. Mi se dugo poznajemo i družimo pa mi je to došlo nekako prirodno

 

Više od dvije hiljade osoba u Bosni i Hercegovini osuđeno je ići na dijalizu. Mnogi od njih mogli bi zamijeniti brojne sate provedene u bolnici vremenom provedenim sa svojim porodicama i prijateljima, ali zakoni o transplantaciji trenutačno otežavaju cijeli proces doniranja organa, piše Večernji list BiH. Jedna od tih osoba mogao je biti i Elvir Dugalić, čija je dijagnoza bila otkazivanje bubrega i odlazak na dijalizu.

 

Elvir Dugalić jedan je od omiljenih profesora u V. sarajevskoj gimnaziji, muž i otac koji je navikao aktivno provoditi svoje vrijeme, a odlazak na dijalizu za njega je značio potpunu promjenu načina života i to njegova dugogodišnja prijateljica i kolegica Rabija Bosnić, pedagoginja u V. gimnaziji, nije mogla dopustiti te se nesebično odlučila donirati mu bubreg i omogućiti mu da punim plućima nastavi svoj život.

 

“Kad se on razbolio i doznao da će morati ići na dijalizu, nisam puno razmišljala o tome hoću li se odlučiti na ovaj čin. Mi se dugo poznajemo i družimo pa mi je to došlo nekako prirodno. Prije njegove bolesti nisam puno znala o dijalizi. Nisam znala kako ona čovjeka uništava polako, koliko je čovjek vezan uz jedno mjesto i ne može nigdje otići jer svaki drugi dan mora ići u bolnicu i tamo provoditi četiri do pet sati. Za čovjeka koji je do tada bio vrlo aktivan to je veliko ropstvo. Jedan slobodan čovjek odjednom postane zarobljenik vlastitog tijela”, rekla je gospođa Rabija.

 

Njegova supruga mu je također htjela donirati bubreg te su zajedno išle na testiranje kako bi uštedjeli na vremenu. Nakon urađenih pretraga nalazi su pokazala da zbog određenih zdravstvenih problema Elvirova supruga ne može donirati bubreg, no srećom, gospođa Rabija je bila odgovarajući donor.

 

Poslije pronalaska odgovarajućeg organa započela je administrativna borba prikupljanja potrebnih dokumenata i pronalaska novca za operaciju.

 

“Veći problem od same transplantacije je bio prikupiti novac za operaciju. Jedan dio je pokrilo osiguranje, ostalo smo morali sami skupiti”, kazala je gospođa Bosnić. Oko godinu i pol trajala je njegova borba. Odlazak na dijalizu, skupljanje novca i potrebnih dokumenata bilo je jako iscrpljujuće, ali je na kraju urodilo plodom. Transplantacija je uspješno urađena devetnaestog listopada u bolnici Michallon koja se nalazi u francuskom gradu Grenoble. Gospođa Rabija je dan prije operacije otišla u Francusku, a njezin prijatelj Elvir morao je ranije otići kako bi pripremili njegovo tijelo na novi organ i osigurali da njegov organizam ne odbaci bubreg.

 

“Ne znam koliko je operacija trajala, kada sam se probudila Elvir je već bio budan, a ja sam bila pomalo zbunjena i nisam bila svjesna je li transplantacija već gotova”, prisjeća se Bosnić.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(Večernji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook