Zastupnik u Parlamentu FBiH

Gratz predložio izmjene Izbornog zakona: Nudimo realna rješenja

Front20.11.17, 09:00h

Gratz predložio izmjene Izbornog zakona: Nudimo realna rješenja
Popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije može se, kaže Gratz, izvršiti na način da Izborni zakon predviđa minimalnu garantovanu zastupljenost Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih u kantonalnim skupštinama

 

Zastupnik u Parlamentu FBiH Dennis Gratz danas je poručio da je vrijeme za ozbiljnu i otvorenu diskusiju o Izbornom zakonu.

 

S tim u vezi, dao je i svoje viđenje izmjena strukture izbora i načina odlučivanja u institucijama, s fokusom na prijedloge izmjena Izbornog zakona te rješenjima koja zagovaraju on i Naša stranka, saopćeno je iz te stranke.  

 

- Stav Naše stranke na nivou principa je da je Dom naroda nepotreban, te ga treba ukinuti, a ovlasti za zaštitu 'vitalnog interesa konstitutivnih naroda' prebaciti na zastupnike u Predstavničkom domu. S obzirom da takvo rješenje ne može proći u trenutnoj postavci, potrebno je da mi kao odgovorna opoziciona stranka ponudimo ostvariva politička rješenja. Između ostalog, alternativni prijedlog je da se Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH proširi na način da ga čini po 8 Hrvata, 8 Srba, 8 Bošnjaka i 3 Ostala. Najmanje po jedan iz svakog od klubova bi se birao iz svakog entiteta. Tako bismo iz RS-a imali 6 Srba, te po jednog iz reda Ostalih, Bošnjaka i Hrvata. Iz Federacije bi se biralo 7 Bošnjaka, 7 Hrvata, te po 2 Ostala i 2 Srbina. U konačnoj računici imali bi odnos etničku odnos 8-8-8-3, odnosno 18-9 po entitetima, što je pravedno i provodivo. Također, ovakva reforma nikome ne donosi štetu, tako da je i najrealnija. Ono što bi važan zaokret bio jeste da delegate iz RS-a biraju predstavnici u Vijeću naroda RS-a, čime bi se način izbora stavio u istu ravan u oba entiteta - pojašnjava Gratz.

 

Kada je u pitanju izborni sistem u RS-u, prijedlog je da se minimalna zastupljenost konstitutivnih naroda u Narodnoj skupštini RS poveća na po 8 poslanika te minimum 4 zastupnika iz reda Ostalih, kako bi se izbor delegata u Vijeće naroda RS proveo bez uključivanja sistema elektora koji sada u taj proces uvezuje opštinske odbornike, te je veoma podložan korupciji i malverzacijama.

 

- Također, potrebno je ograničiti ovlasti predsjednika ovog bh. entiteta odnosno dati neke nadležnosti dvojici potpredsjednika koji sada ne učestvuju u procesu donošenja odluka. O izmjenama Ustava RS se u Sarajevu vrlo rijetko priča, što je potpuni promašaj sarajevocentrične politike koja to nikad nije nametnula kao temu - upozorio je Gratz.

 

Popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije može se, kaže Gratz, izvršiti na način da Izborni zakon predviđa minimalnu garantovanu zastupljenost Bošnjaka,  Srba, Hrvata i Ostalih u kantonalnim skupštinama.

 

- Isto bi se uradilo na način da ta garantovana kvota odgovara broju pripadajućih mjesta u Domu naroda. Ne bismo imali nepopunjene klubove, a istovremeno bi osigurali predstavljenost brojno manjinskih zajednica u kantonima. Broj delegat u federalnom Domu naroda bi onda morali prilagoditi na način da se osigura po najmanje jedan predstavnik iz četiri grupe iz svakog kantona - kazao je Gratz.

 

- Kada je u pitanju Grad Mostar, tu insistiramo na jednoj izbornoj jedinici sa 35 vijećnika, te direktnom izboru gradonačelnika i dogradonačelnika. Budžet, prostorni plan i strateški dokumenti bi se donosili sa 2/3 većinom - napomenuo je Gratz na ranije predloženu platformu "Naš Mostar" koju je ponudila Naša stranka.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook