Velika akcija u prijestolnici i više od 30 pokrajina

U Turskoj uhapšeno 136 osoba zbog povezanosti s pokušajem državnog udara, među njima policajci, nastavnici, vojnici...

Front16.11.17, 17:03h

U Turskoj uhapšeno 136 osoba zbog povezanosti s pokušajem državnog udara, među njima policajci, nastavnici, vojnici...
Vlasti su privele 60 bivših sigurnosnih zvaničnika u operaciji koja je započeta u prijestolnici Ankari i proširena na više od 30 drugih pokrajina

 

Turska policija je u četiri odvojene operacije u četvrtak uhapsila 136 osoba, uključujući bivše policajce, nastavnike i vojnike, zbog navodne povezanosti s prošlogodišnjim pokušajem državnog udara, izvijestila je novinska agencija Anadolija.

 

Vlasti su privele 60 bivših sigurnosnih zvaničnika u operaciji koja je započeta u prijestolnici Ankari i proširena na više od 30 drugih pokrajina, navodi Anadolija, prenosi Reuters.

 

U drugoj operaciji koja je započeta u srijedu u Diyarbakiru i proširena na drugih 26 pokrajina, uhapšeno je 55 vojnika. Zvaničnici i dalje tragaju za još jednim osumnjičenim.

 

Šest vojnika je privedeno u sjevernim pokrajinama Samsun i Karabuk, te 15 nastavnika u Ankari. Osumnjičeni su navodno koristili ByLock, šifriranu aplikaciju za dopisivanje za koju vlada tvrdi da su je koristile mreže pod vodstvom vjerskog vođe Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u.

 

Ankara okrivljuje Gulena za organizaciju propalog puča u julu 2016. godine, dok je Gulen osudio taj puč i negira umiješanost.

 

Više od 50.000 ljudi, uključujući policajce, vojno osoblje i državne službenike, uhapšeno je i čeka na suđenje nakon tog događaja. Oko 150.000 ljudi je otpušteno ili suspendirano.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook