alarmantno stanje u bh. pravosuđu

Haos zbog 'skandaloznih zaključaka' na sjednici VSTV-a: USFBiH pozvao Milana Tegeltiju da podnese ostavku

Front06.11.17, 16:21h

Haos zbog 'skandaloznih zaključaka' na sjednici VSTV-a: USFBiH pozvao Milana Tegeltiju da podnese ostavku
Udruženje, istovremeno, zahtjeva od VSTV-a spomenute zaključke stavi van snage na prvoj narednoj sjednici

 

Udruženje sudija/sudaca u Federaciji BiH (USFBiH) smatra neprihvatljivim Zaključke usvojene na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) 26. oktobra, a posebno zaključak broj 5. koji smatra skandaloznim, a kojim se predlaže dopuna člana 44. Zakona o VSTV-u u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije i tužioca, bez provedenog disciplinskog postupka.

 

- VSTVBiH ovakvim zaključkom direktno ugrožava osnovni princip nezavisnosti sudija, radi čega su sudije ovog udruženja izgubile povjerenje u sve članove Vijeća, te predlažemo da svi koji su podržali zaključke, podnesu ostavke na mjesto člana Vijeća iz moralnih i profesionalnih razloga - navodi USFBiH u saopćenju za javnost.

 

Udruženje, istovremeno, zahtjeva od VSTV-a spomenute zaključke stavi van snage na prvoj narednoj sjednici.

 

- USFBiH smatra neprimjerenim medijske istupe predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, koji se tokom nekoliko zadnjih dana bavio optuživanjem medija koji, prema njegovom mišljenju, prave afere članovima Vijeća, prave sliku i tumače odluke sa namjerom da se stvori haos, kao i dijelom pravosudne zajednice koji je osudio navedene zaključke, navodeći 'da se radi o problemu pogrešne interpretacije i zlonamjernoj komunikaciji koja je išla od retrogradnih struktura, čak i iz pravosuđa i oko pravosuđa' - navodi se u saopćenju.

 

U vezi s istupima predsjednika VSTV-a, Udruženje primjećuje "da je ovo najbrutalniji način prijetnje i obračuna s neistomišljenicima i nemogućnost suočavanja s vlastitim pogreškama, bez imalo moralne odgovornosti za posljedice vlastitog djelovanja".

 

USFBiH je stava da predsjednik VSTV-a BiH sve svoje pogreške skriva iza principa nezavisnosti, smatrajući da je VSTV sa njim na čelu, nedodirljiv, a u cilju izbjegavanja bilo kakve kritike i kontrole njegovog rada.

 

- Javni istup predsjednika VSTV-a na TV1 i vokabular kojim se koristio u debati s uglednim sudijom i ranijim predsjednikom VSTV-a Brankom Perićem, govoreći mu pred milionskim auditorijem da laže, špekuliše itd., bez imalo poštovanja prema starijem kolegi i predsjedniku VSTV-a pod čijim je predsjedavanjem VSTV stekao ugled i poštovanje pravosudne zajednice, na najbolji način oslikava osobine predsjednika VSTV-a a kakve ne bi trebao imati jedan predsjednik - navode iz USFBiH.

 

Nadalje, USFBiH, kao najmnogobrojnije udruženje (više od 400 članova), primjećuje "da ugled, autoritet, integritet i dignitet VSTV-a je naglo opao dolaskom aktuelnog predsjednika VSTV-a i smatra da se dalje urušava".

 

Stoga, Udruženje sudija/sudaca u FBiH poziva predsjednika VSTV-a da prihvati opravdanim i konstruktivnim kritike koje su mu upućene od pravosudne i međunarodne zajednice.

 

- Pozivamo predsjednika VSTV-a da, ako iskreno želi uspjeh pravosuđu Bosne i Hercegovine, o čemu svakodnevno govori, odmah podnese ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTV-a, s obzirom na to da je izgubio povjerenje najvećeg broja članova pravosudne zajednice i javnosti. Svako dalje postupanje, aktivnosti i javni istupi predsjednika VSTV-a još više će urušavati ugled, autoritet i integritet VSTV-a i pravosuđa u cjelini - navodi se u saopćenju, a u kontekstu zaključaka koje je donijelo Predsjedništvo USFBiH na sjednici, održanoj 6. novembra.

 

Radi se o zaključcima koji su upućeni predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji, svim članovima VSTV-a pojedinačno, OHR-u, odnosno visokom predstavniku Valentinu Inzku, specijalnom predstavniku EU u BiH, ambasadoru Larsu-Gunnaru Wigemarku, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini - ambasadorici Maureen Cormack i Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu, odnosno ambasadoru Edwardu Fergusonu, te medijima u BiH, kao i članovima Predsjedništva i predsjednicima ogranaka USFBiH.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook