ljudski je pripremiti se za svršetak života

Rijeka dobila 'Kafić smrti': Razgovor o smrti uz kolačiće, čaj i kafu

Lifestyle05.11.17, 10:07h

Rijeka dobila 'Kafić smrti': Razgovor o smrti uz kolačiće, čaj i kafu
Hrvatski mediji javljaju kako je riječ zapravo o sastancima čiji je cilj educiranje i pomoć drugima da se upoznaju sa svršetkom života

Rijeka dobila 'Kafić smrti': Razgovor o smrti uz kolačiće, čaj i kafu

 

Razgovarati o smrti uz kolačiće, čaj ili kavu čini se neobičnom idejom, a mnogima zvuči i morbidno, jer zašto bi uopće trebalo razgovarali o smrti, no upravo se to događa u Rijeci, gdje se ljudi, suočeni s vlastitom smrtnošću ili skorom smrti bližnjeg, počinju sastajati u Kafiću smrti.

 

Kafić smrti nije neko određeno mjesto, on može biti bilo gdje, u stvarnom kafiću, nekom drugom javnom prostoru, knjižnici ili u vlastitom domu, a jedino je zadano dogovoriti vrijeme i mjesto, pripremiti čaj ili kavu i kolačiće i razgovarati o smrti, kaže jedna od pokretačica inicijative "Kafića smrti" Karmen Lončarek, pročelnica Zavoda za palijativnu medicinu KBC-a Rijeka i profesorica na riječkom Medicinskom fakultetu.

 

Hrvatski mediji javljaju kako je riječ zapravo o sastancima čiji je cilj educiranje i pomoć drugima da se upoznaju sa svršetkom života, da im se olakša govoriti o smrti i iznositi svoje stavove, mišljenja i strahove, te ohrabriti da izraze svoje želje za vrijeme nakon smrti.

 

Koncept Kafića smrti osmislio je 2004. švicarski antropolog Bernard Crettaz i od tada se ideja proširila kao svojevrstan pokret širom svijeta. Danas tako, primjerice, postoje Death cafe u Engleskoj, Cafe Mortel u Francuskoj ili pak Totentanz cafe, odnosno Mrtvački ples, u Njemačkoj, gdje se, kako je zamišljeno, kroz razgovor nastoji umanjiti strah od smrti kako bi ljudi preuzeli kontrolu nad jednim od najvažnijih događaja s kojim se moramo susreti.

 

"Kafići smrti nisu nužno edukativni, nema predavanja i informativnih materijala. Razgovarati o smrti je neugodno, a prije smrti postoji jako puno odluka koje čovjek mora donijeti. Između ostalog, gdje želi umrijeti, da li u svom domu što je često vrlo kompleksno, ili pak u nekoj ustanovi te kako želi da ga pokopaju. U slučaju da ima bolove, koliko želi da mu se daje lijekova za umanjenje boli te želi li to pod svaku cijenu pa i onu da dobar dio vremena bude bez svijesti. Zato smo i nazvali našu seriju tribina 'Ona riječ na s', jer danas se može razgovarati o seksu, ali o smrti ne, smrt je za nas tabu tema današnjice", kazala je Lončarek.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook