Valentina Sulić, članica narko klana Adisa Burića

Mostarska umjetnica i dilerka s Interpolove potjernice uhapšena u akciji FUP-a: Dvije godine bježala od policije...

Hronika01.11.17, 10:48h

Mostarska umjetnica i dilerka s Interpolove potjernice uhapšena u akciji FUP-a: Dvije godine bježala od policije...
Valentina je za Burića preprodavala narkotike, a i sama je bila ovisnik o drogama. Istražitelji su grupu pratili duže vrijeme, a tokom posebnih istražnih radnji utvrđeno je da je Sulić imala 80 konzumenata u Mostaru, Čapljini, Širokom Brijegu i Čitluku

 

Valentina Sulić, zvana Tina, osuđena slikarica iz Mostara, uhapšena je jučer u akciji koju su pod nadzorom mostarskog Tužilaštva proveli pripadnici FUP-a, piše Faktor.ba.

 

Za njom je u aprilu prošle godine Interpol raspisao međunarodnu potjernicu zbog pripadnosti organiziranoj kriminalnoj grupi koja se bavila preprodajom droge, a koja je uhapšena u akciji SIPA-e kodnog naziva "Osoje".

 

Tridesettrogodišnja slikarica osuđena je u aprilu 2015. godine na godinu i tri mjeseca zatvora, a presudu joj je izrekla sutkinja Amela Huskić nakon što se Valentina nagodila sa Tužilaštvom BiH.

 

valentina-sulic

 

Njena kriminalna uloga u narkoklanu otkrivena je nakon što je uhapšena u akciji "Osoje" u septembru 2013. godine, kada je "pala" grupa dilera koju je predvodio Adis Burić.

 

Valentina je za Burića preprodavala narkotike, a i sama je bila ovisnik o drogama. Istražitelji su grupu pratili duže vrijeme, a tokom posebnih istražnih radnji utvrđeno je da je Sulić imala 80 konzumenata u Mostaru, Čapljini, Širokom Brijegu i Čitluku.

 

Istražitelji su utvrdili da je i ona, kao i ostali dileri iz grupe, prilikom dogovaranja preprodaje kokaina i heroina govorila u šiframa.

 

Tako su u prisluškivanim razgovorima dileri govorili kako za 50 minuta kreću iz Čapljine, a već su za 20 minuta bili u Mostaru. Istražiteljima je dugo trebalo da shvate da 50 minuta zapravo znači 50 grama heroina.

 

Valentina se nakon presude nije javila na odsluženje izrečene kazne te je postala nedostupna organima gonjenja, zbog čega je za njom raspisana potjernica.

 

U sklopu akcije hapšenja, pripadnici FUP-a jučer su po naredbi Općinskog suda u Mostaru pretresli na dvije lokacije na području Mostara, a na jednoj od njih i pronašli odbjeglu Sulić. Ona je saslušana u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na izdržavanje zatvorske kazne.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook