Institut za nestale osobe BiH

Na području Srebrenice ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve

Hronika31.10.17, 20:39h

Na području Srebrenice ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve
Ekshumacija na tom lokalitetu je završena, a u narednom periodu istražitelji Instituta će sa svjedocima pretražiti širi lokalitet kako bi se tačno utvrdilo da li se tu nalazi još posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata

 

Ekshumacija na lokalitetu Sase, na području Srebrenice, je završena. Ekshumirani su kompletni posmrni ostaci jedne žrtve i nekompletni posmrtni ostaci dviju žrtava.

 

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da se na tom lokalitetu tragalo za masovnom grobnicom žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenim tokom 1992. godine na tom području.

 

Po njenim riječima, pretražene su velike količine zemlje i pronađeni su posmrtni ostaci triju žrtava.

 

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci žrtava prevezeni su u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudskomedicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu kako bi se utvrdio tačan identitet žrtava.

 

Ekshumacija na tom lokalitetu je završena, a u narednom periodu istražitelji Instituta će sa svjedocima pretražiti širi lokalitet kako bi se tačno utvrdilo da li se tu nalazi još posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata.

 

Ekshumacijom je, po naredbi Suda BiH, rukovodilo Tužilaštvo BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook