ZAR BOGATI ŠEICI TROŠE NAŠE GORIVO

NEVJEROVATNO: BiH izvozi naftu u čak 13 država, a među njima i u Ujedinjene Arapske Emirate!

Hronika29.10.17, 15:37h

NEVJEROVATNO: BiH izvozi naftu u čak 13 država, a među njima i u Ujedinjene Arapske Emirate!
Stručnjaci otvoreno sumnjaju da bogati arapski šeici u svoje automobile sipaju gorivo prerađeno u Rafineriji Brod, umjesto toga vjerovatnije je da ono završi u nekoj od susjednih zemalja oslobođeno PDV-a i akciza

 

 

Bosna i Hercegovina izvezla je u prošloj i ovoj godini naftnih derivata u vrijednosti od 159,7 miliona KM, a među zemljama u koje se gorivo izvozi nalazi se i jedna od naftom najbogatijih zemalja na svijetu – Ujedinjeni Arapski Emirati, saznaje poslovni portal Capital.ba.


Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) gorivo iz BiH izvozi devet firmi, a među njima su „Optima grupa” i “Aerodromi RS” iz Banjaluke, “Sistem ecologica” iz Srpca, “Energopetrol” i “SGS BiH” iz Sarajeva, Međunarodni aerodrom Tuzla, “Hifa-oil” iz Tešnja, “Pažin” Stolac i “Circle International” iz Čitluka.


Posebno je zanimljivo da se među preduzećima kojima se isplati kupovati gorivo u BiH nalazi i firma iz Dubaija – „Benson Fze“.


Ova firma iz BiH dizel koji kupuje, kao saznajemo, od banjalučke „Optima grupe“ koja je u ruskom vlasništvu kao i Rafinerija nafte Brod. Gorivo se cisternama transportuje do hrvatske luke Vukovar.


Ukoliko gorivo zaista završi na odredištu, postavlja se pitanje ekonomske opravdanosti izvoza dizela iz Rafinerije Brod, s obzirom na to da maloprodajna cijena na pumpama u RS trenutno iznosi oko 1,75 KM po litru, dok je u Dubaiju ispod jedne konvertibilne marke.


Stručnjaci sa kojima smo razgovarali otvoreno sumnjaju da bogati arapski šeici u svoje automobile sipaju gorivo prerađeno u Rafineriji Brod, umjesto toga vjerovatnije je da ono završi u nekoj od susjednih zemalja oslobođeno PDV-a i akciza, piše Capital.ba.


Osim Ujedinjenih Arpaskih Emirata, gorivo se iz BiH izvozi i u Veliku Britaniju, Švedsku, Njemačku, Tursku, Švajcarsku, Dansku, Mađarsku, Italiju, Slovačku, te u susjednu Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.


Ove godine je najviše izvezeno biodizela i to u vrijednosti od čak 51,6 miliona KM, potvrđeno je za CAPITAL u UIO BiH.


Biodizel se iz BiH najviše izvozi u Holandiju, Mađarsku, Njemačku, Sloveniju i Švajcarsku.


Osim u Ujedinjene Arapske Emirate, dizel se uglavnom izvozi u Hrvatsku i Crnu Goru, a u ove dvije zemlje okruženju najviše se izvozi i benzin. Kerozin najviše ide u Mađarsku, Tursku, Italiju i Irsku.

 

(Capital.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook