MI NISMO BOSANSKI SRBI, MI SMO SRBI

Dodik u Beogradu: Zamislite da sam ja rekao da BiH ostavljam u amanet Rusiji, koliko bi se galame diglo?!

Front29.10.17, 12:11h

Dodik u Beogradu: Zamislite da sam ja rekao da BiH ostavljam u amanet Rusiji, koliko bi se galame diglo?!
- Da sam ja rekao da u amanet ostavljam RS i BiH Rusiji ili Putinu, šta bi bilo od nas, koliko bi se galame diglo? Ovo je neprincipijelan odnos. Alija Izetbegović je bio predsjedavajući, a kad je taj amanet davao, bio je ništa, fikus, poručio je Dodik danas u Beogradu

 

 

Na press konferenciji nakon sastanka u Beogradu i razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Milorad Dodik se između ostalog osvrnuo i na, kako je naveo, sve gore odnose unutar Bosne i Hercegovine.


Kako prenosi N1, predsjednik Republike Srpske je tom prilikom rekao:


- Upoznao sam Vučića sa sve gorom situacijom u kojoj se nalazimo u BiH mi Srbi. Isceniran je popis kod Bošnjaka te smo se pobunili protiv toga i to predstavlja ozbiljan problem zbog popunjavanja Upitnika. Ja upućujem molbu Vučiću da nastavimo na jačanju našeg puta ka EU. BiH se pokazuje kao teško održiva zemlja zato što domaći akteri nisu mogli napraviti bazični dogovor, nego su to radili stranci koji se nalaze u Sarajevu. Srbija mora to da zna.


Dodik je naglasio i da se na diplomatskom nivou traži razgovor, ali da je on nemoguć zato što monopol nad BiH drže stranci, prije svega američka ambasadorka, kao što je to i slučaj u vezi toga ko će biti predsjednik suda. 


- Mi smo pokrenuli inicijativu da sve sudije ne mogu da to budu ako imaju ratnu prošlost, naveo je Dodik te dodao:


- Rekao sam Vučiću kako u BiH imate situaciju da dva naroda trpe majorizaciju od strane Bošnjaka i međunarodne zajednice. Tamo je davno sahranjen Dejtonski sporazum intervencijom visokog predstavnika, a kad njih, strance, slušate, čut ćete da treba poštovati Dejton. Također, na naš zahtjev za sudije reagovala je ambasadorka Amerike i Britanije. A na izjavu o amanetu niko od stranaca nije reagovao, ni Amerikanci ni Evropljani. Da sam ja rekao da u amanet ostavljam RS i BiH Rusiji ili Putinu, šta bi bilo od nas, koliko bi se galame diglo? Ovo je neprincipijelan odnos. Alija Izetbegović je bio predsjedavajući, a kad je taj amanet davao, bio je ništa, fikus. 


Dodik je također istakao i da je ovo najbolji period saradnje Srbije i RS te naglasio:


- Most u Bratuncu i mnogo škola su nesumnjiv dokaz dobre saradnje. Mi smo jedan narod, mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi, svidjelo se to kome ili ne. Niko volju naroda ne može da zaustavi!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook