Nakon proglašenja nezavisnosti

Pometnja u Evropskoj uniji, Finska priznaje Kataloniju? Podršku nezavisnosti dala i Škotska...

Hronika28.10.17, 10:48h

Pometnja u Evropskoj uniji, Finska priznaje Kataloniju? Podršku nezavisnosti dala i Škotska...
Poslanik iz Laponije, Miko Karna, najavio je, naime, da će finskkom parlamentu podnijeti prijedlog da prizna novonastalu državu, prenosi list

 

Finska bi mogla da postane prva zemlja koja će zvanično priznati Kataloniju kao republiku, a taj potez bi ovu skandinavsku zemlju mogao da direktno suprotstavi Evropskoj uniji, piše londonski "Daily expres".

 

Poslanik iz Laponije, Miko Karna, najavio je, naime, da će finskkom parlamentu podnijeti prijedlog da prizna novonastalu državu, prenosi list.

 

Kako se podsjeća, Karna, koji je iz redova vladajuće Partije centra koju predvodi premijer Juha Sipila, čestitao je Kataloniji nakon što je regionalni parlament u petak izglasao otcjepljenje od Španije.   

 

Ako bi Finska zvanično priznala Kataloniju kao novu državu to bi bio samo još jedan udarac za EU koja je snažno podržala jedinstvenu Španiju, navodi list.

 

"Ako bi Finska priznala Kataloniju, time bi se narugala Evropskoj uniji i njenom odbijanju da prizna novi status tog regiona", piše "Daily expres".

 

Istovremeno, ukazuje londonski dnevnik, predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker  upozorio je da se pojavljuju "pukotine" u okviru EU zbog potresa u Kataloniji koje dovode do rascjepa u Uniji.

 

Škotska vlada je takođe uputila poruku podrške, navodeći da Katalonija "mora imati" pravo da odredi vlastitu budućnost.

 

Škotska vlada saopštila je da "poštuje i razumije" stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog "odbijanja dijaloga".

 

List piše da bi i Argentina mogla formalno priznati Republiku Kataloniju.

 

Ljevičarski poslanik argentinskih socijalista Juan Carlos Giurdano, koji zastupa provinciju Buenos Aires, rekao je, naime, da će u parlamentu podnijeti prijedlog da ta južnoamerička zemlja prizna Kataloniju.

 

Španija je u subotu preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom, raspuštajući separatističku vladu ove regije, dan nakon što su katalonski parlamentarci usvojili deklaraciju nezavisnosti.

 

Ovaj potez je uslijedio nakon jednog od najburnijih dana u modernoj historiji ove države, tokom kojeg je parlament u Madridu usvojio ustavne mjere kako bi zaustavio secesionističke pritiske regionalnog parlamenta u Barceloni.

 

Španija i službeno preuzela kontrolu nad Katalonijom

 

Španija je ozvaničila preuzimanje objavljujući specijalne mjere u subotu ujutro u online izdanju državnog službenog lista, izvještava AP.

 

Španski premijer Mariano Rajoy također je prethodno raspustio regionalni parlament i sazvao nove regionalne izbore za 21. decembar.

 

Carles Puigdemont i 12 članova katalonske vlade više neće primati platu i mogli bi biti sudski gonjeni za ometanje rada drugih ukoliko odbiju pokoriti se ovoj odluci.

 

Zasad nije jasno da li će visoki katalonski zvaničnici to i učiniti.

 

Također je nejasno kako će Rajoy preuzeti kontrolu nad nižim nivoima ogromne regionalne administracije.

 

Neki od oko 200.000 državnih službenika su kazali da će odbiti ispoštovati naredbe Madrida, čime rizikuju da budu kažnjeni ili čak otpušteni, po posebnim ovlaštenjima koja su centralne vlasti u petak dobile od Senata

 

(Nezavisne, Fena, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, AŠ)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook