o redukcijama, novoj politici uprave, stranačkoj pripadnosti

Čelna žena ViK-a Azra Muzur pojasnila sistem isključivanja dužnika: Ne rukovodimo se visinom duga, nego...

Hronika27.10.17, 11:18h

Čelna žena ViK-a Azra Muzur pojasnila sistem isključivanja dužnika: Ne rukovodimo se visinom duga, nego...
U jutarnjem programu N1 novinarka Emela Burdžović razgovarala je s direktoricom Azrom Muzur

 

Nakon što je Nadzorni odbor smijenio direktora i upravni odbor Vodovoda i kanalizacija Sarajevo na mjesto v.d. direktorice sjela je Azra Muzur, dugogodišnja uposlenica ovog preduzeća.

 

U jutarnjem programu N1 novinarka Emela Burdžović razgovarala je s direktoricom Azrom Muzur. 

 

Dugo godina ste u ViK-u. Šta je uzrok ovakvog stanja u preduzeću i ko je najveći krivac što građani nemaju vode?

 

"Situacija je takva zbog više faktora. Nesistemsko ulaganje u javni vodovodni sistem, hidrološka situacija, upravljanje preduzećem, veliki broj gubitaka u mreži oko 75 posto, zatim imamo razne manipulacije na sistemu, zaobilazne vodovod. Tu je i nevođenje adekvatne kadrovske politike. ViK-u fali stručno-tehničkog kadra", rekla je za N1 Azra Muzur.

 

Sa dolaskom novog menadžmenta počelo je i isključivanje dužnika, a prva je bila autopraonica Mimex sa dugom preko 7.000 KM?

 

"Svima ostalima smo dali rok od 15 dana da se sami prijave, bilo da su bespravni potrošači ili da su izvršili bilo kakvu manipulaciju na vodovodnom mjestu. Pozvali smo sve dužnike da se prijave bez ikakvih zakonskih sankcija. Ukoliko se ne prijave sami mi ćemo početi postupati po zakonu", istakla je Muzur.

 

Na pitanje zašto je sa vodovodne mreže isključena baš autopraonica Mimex s obzirom da postoje pravna lica s mnogo većim dugom, gošća jutarnjeg programa N1 televizije je odgovorila:

 

"Nismo se rukovodili visinom duga već smo odlučili da to bude autopraonica jer smo imali sve pripremljeno. Htjeli smo dati poruku svima da smo odlučni srediti sistem i situaciju u preduzeću."

 

V.d. direktorice KJKP ViK-a za N1 je kazala da trenutno ne može govoriti o imenima najvećih dužnika, ali je kazala da su na spisku sve kategorije; pravna lica, institucije, građani, a iznos najvećeg duga je više od 100.000 KM.

 

"Zatvaranje ćemo raditi planski i nećemo zatvaranje raditi po visini duga. Grupisat ćemo po lokalitetima bez obzira na visinu duga. Naprimjer na Ilidži će se naći i oni sa manjim i oni sa većim dugom da bi pravili što manje troškove. Plan ćemo napraviti nakon ovih 15 dana nakon što vidimo ko će nam se sam javiti", objasnila je Muzur.

 

Ostatak razgovora čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook