FOTO&VIDEO/ Kome su ovi ljudi ostavljeni u amanet

Više hiljada penzionera na protestima u Sarajevu: Hitna pomoć interveniše, podršku im došao pružiti i jedan glumac

Hronika25.10.17, 12:15h

Više hiljada penzionera na protestima u Sarajevu: Hitna pomoć interveniše, podršku im došao pružiti i jedan glumac
Penzioneri transparentima vlastima poručuju: "U amanet Vlada penzionerima dala da gladuju", "Na rubu smo opstanka", "Kontejneri nisu rješenje za penzionere"...

 

Izvor: Balkans.aljazeera.com


Penzioneri iz Federacije Bosne i Hercegovine nezadovoljni su zbog niskih penzija i neadekvatne zdravstvene i socijalne zaštite.

 

Nekoliko hiljada penzionera iz bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine počelo je s mirnim protestom ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog niskih penzija i neadekvatne zdravstvene i socijalne zaštite, javlja novinar Al Jazeere Ibrahim Sofić.

 

Penzioneri transparentima vlastima poručuju: "U amanet Vlada penzionerima dala da gladuju", "Na rubu smo opstanka", "Kontejneri nisu rješenje za penzionere" itd.

 

protesti-penzionera-sarajevo-1

 

Ahmet Junuzović iz Doboj-Istoka za Al Jazeeru je kazao da je došao na proteste kako bi "podržao borbu protiv nepravde". Kako je rekao, ima penziju od 110 eura, što je ispod minimuma. "Tu populaciju niko ne spominje, dobijemo 80 maraka (40 eura) za odbranu Bosne, sramotno. Naši potomci ovo neće podržati", rekao je on. 

 

Nihad Omeragić iz Brčkog je za Al Jazeeru rekao: "Situacija je vrlo teška. Bio sam učesnik rata čitavo vrijeme, ispunio radni staž 40 godina, imam srazmjernu penziju, federalni dio 236 KM (120 eura), a RS 79 maraka (40 eura)", te je dodao da je ta penzija manja od minimalne.

 

Omeragić je dodao i da prate situaciju te da nisu nikako spavali, a na nogama su od četiri ujutro.

 

"Nema niko ovdje ko ima 500 maraka (250 eura) penzije", poručio je Omeragić.

 

 

Dodao je da su slabe nade u bolje sutra, ali ih to ne sprečava da se nastave boriti za svoja prava. Kako kaže, iz Brčkog je stiglo 150 penzionera. 

 

Podršku penzionerima pružio je i Josip Pejaković, glumac i, kako prisutni kažu, čovjek iz naroda.

 

"Ovdje sam da iskažem podršku. Penzioneri su najdisciplinovanija glasačka mašinerija i ovdje su došli da mole one za koje su glasali", rekao je Pejaković za Al Jazeeru i dodao: "Skeptičan sam da će išta ovo promijeniti, jer penzioneri ne glasaju za politiku već za svoju djecu da bi radila u državnoj službi."

 

Marko Jurčić iz Gruda je za Al Jazeeru rekao da je iz tog hercegovačkog grada na proteste došlo stotinu penzionera. Ironično kaže da je penzija 1.000 maraka (500 eura) on ne bi bio na protestima. "Mirovina mi je 326 maraka. Većinom svi imaju minimalnu mirovinu", kazao je Jurčić.

 

Novinar Al Jazeere javlja da su se na protestima okupili penzioneri iz Brčkog, Jajca, Doboja, Gruda, Sarajeva, Zenice… te da među okupljenim ima i bolesnih, zbog čega je u nekoliko navrata ukazana hitna ljekarska pomoć. 

 

Ranije je najavljen dolazak između 12.000 i 15.000 penzionera iz svih dijelova Federacije, a, kako se navodi u najavi protesta, jedan od razloga nezadovoljstva jest nedonošenje zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojim bi bili regulisani način i mogućnost povećanja penzija.

 

Navodi se da je Savez udruženja penzionera FBiH pripremio i zahtjeve koje će predati Vladi i Parlamentu Federacije, od kojeg se traži usvajanje zakona o PIO-u, organizacija Federalnog zavoda PIO-a i oslobađanje udruženja penzionera od plaćanja poreza.

 

 

Od Vlade FBiH traže formiranje fonda, da što prije pošalje zakon u Parlament FBiH u koji će biti ugrađeni njihovi zahtjevi te povećanje penzija za deset posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

 

Posljednje povećanje penzija u Federaciji bilo je 2014. i iznosilo je deset posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

 

U ovom dijelu Bosne i Hercegovine ima 410.000 penzionera, a dvije trećine njih živi od minimalne penzije od 320 KM (163,76 eura), dok je prosječna penzija u Federaciji u septembru bila 371,50 KM (190 eura).

 

Jučer je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, nakon što je Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o PIO-u i po hitnom postupku poslala ga u parlamentarnu proceduru, kazao da je jedna od novih odredbi utvrđena vrijednost općeg boda u visini 14 KM (7,16 eura).

 

Također je rekao da će korisnicima prava – onima s penzijama ostvarenim do 31. jula 1998 – biti povećan zakonski iznos penzija za deset posto, a onima koji su prava ostvarili od 31. jula 1998. do 31. decembra 2007. za pet posto.

 

"Penzije će biti usklađivane 15. aprila svake godine, u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji Bodne i Hercegovine u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, i najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje", rekao je Drljača, a prenosi Fena.

 

Istakao je da se najviše penzije neće usklađivati ili povećavati sve dok najniži iznos penzije ne dostigne petinu iznosa najviše ostvarene po Zakonu, a da vanredno usklađivanje može biti provedeno jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog BDP-a u prethodne dvije kalendarske godine veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije, a najviše do 50 posto stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini.

 

Finansiranje udruženja

 

Također, dodao je, najniža i zagarantovana penzija usklađuju se prema Članu 79, a ne s troškovima života.

 

Osim toga, predviđena je mogućnost da, u skladu s finansijskim mogućnostima, sredstva za ostvarivanje prava iz PIO-a i rada FZPIO-a budu korištena i za finansiranje i rad udruženja penzionera na nivou Federacije.

 

(Balkans.aljazeera.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook