U srijedu na dnevnom redu Gradskog vijeća Sarajeva

Hoće li promijeniti problematičnu tablu na Vijećnici: 'Ne zna se ko ju je postavio, ni ko je autor teksta, ali...'

Front23.10.17, 18:20h

Hoće li promijeniti problematičnu tablu na Vijećnici: 'Ne zna se ko ju je postavio, ni ko je autor teksta, ali...'
Prijedlog je da Gradsko vijeće podrži inicijativu da se pokrenu aktivnosti na izmjeni natpisa na ploči tako da se u ovaj proces uključe relevantne i nadležne institucije

 

Gradski vijećnik Miro Lazović uputio je inicijativu Gradskom vijeću Grada Sarajeva u vezi sa pločom s natpisom koja je postavljena na Vijećnici. Lazović je u razgovoru za N1 kazao da je vrijeme da se na neki način natpis promijeni.

 

"Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite", piše na tabli postavljenoj na Vijećnici.

 

vijecnica-ploca-srpski-zlocinci

 

Kako su mediji pisali prošle godine, predstavnici Srbije koji su boravili u glavnom gradu povodom Samita 100 i Samita Brdo-Brijuni svoj su ulazak u zgradu Vijećnice uslovili prekrivanjem spomen-ploča zbog riječi "srpski zločinci".

 

"Nije poznato ko je postavio ploču i ko je autor teksta na ploči i to nije tema ove inicijative. Ocjena je da je vrijeme da se na neki način taj natpis promijeni i to tako da odgovara stvarnim historijskim činjenicama. Tekst na ploči koja je postavljena na Vijećnici je dosta problematičan. S tim u vezi, svjedoci smo bili i situacija u kojima se, radi posjete određenih zvaničnika tekst ploče pokriva, što je krajnje neprimjereno", naveo je Lazović u inicijativi.

 

Kako je naveo, prijedlog je da Gradsko vijeće podrži inicijativu da se pokrenu aktivnosti na izmjeni natpisa na ploči tako da se u ovaj proces uključe relevantne i nadležne institucije.

 

"Cilj je formulacija natpisa zasnovanog na povijesnim činjenicama i formuliranog tako da ne budi osjećaj kolektivne krivice. Natpis koji bude zasnovan na utvrđenim historijskim činjenicama bit će i politički i na svaki drugi način relevantan i imat će veći značaj nego natpis kakav je sada postavljen", naveo je Lazović.

 

U razgovoru za N1, Lazović je naveo da bi politički najracionalnije bilo da na ploči piše, ne srpski zločinci, nego pripadnici Vojske Republike Srpske.

 

"Može se naći jedna formulacija koja će odgovarati stvarnim historijskim činjenicama koja bi imala jaču političku težinu nego što sada ima ovaj natpis koji faktički stavlja hipoteku na čitav narod", naveo je Lazović za N1.

 

On je dodao da se na sjednici Gradskog vijeća već razgovaralo o ovome.

 

"Mislim da će biti podržano", naveo je Lazović.

 

U junu 2014. godine tada premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće ići u Sarajevo na obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata jer ne može da stoji pored "table gdje se govori o srpskom fašističkom agresoru".

 

Vučić je tada rekao i da je razmišljao da ode u Sarajevo na obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata, ali da postoje dva razloga zbog kojih to ne može da prihvati.

 

"Ne mogu da stojim pored table gde se govori o srpskom fašističkom agresoru", rekao je Vučić i dodao da to "ne može i ne želi i da se tako osjeća".

 

Gradsko vijeće Sarajeva će o ovoj i drugim inicijativama raspravljati već u srijedu.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook