Apsurdi u BiH/11 preporuka

Zavod za javno zdravstvo KS nasmijao građane: Od djece iz vrtića traže da se uključe u rješavanje problema redukcija?!

Hronika22.10.17, 18:39h

Zavod za javno zdravstvo KS nasmijao građane: Od djece iz vrtića traže da se uključe u rješavanje problema redukcija?!
Jelo u obrazovnim institucijama treba ograničiti na period velikog odmora u obje smjene jer tada ima vode, piše u preporukama

 

Zavod za javno zdravstvo KS prije nekoliko dana na zvaničnoj stranici objavilo je Preporuke za škole i vrtiće o postupanju tokom dnevnih redukcija na području grada. Tu ništa ne bi bilo sporno i čudno da nadležni u riješavanju ovog gorućeg problema, s kojim se borimo veće godinama, nisu pozvali djecu da se aktivno uključe u prevazilaženju trenutnog problema sa snadbijevanjem vode!? Kao i to da se od njih traži odgovorno ponašanje.

 

Pomoć roditelja

 

Naime, to su samo dvije od 11 preporuka koje bi se školska djeca iz učenci trebali pridržavati. U pomoć u borbi protiv dnevnih redukcijama, koje povećavaju rizik od širenja zaraznih bolesti, pozvani su i roditelji jer su ovom riziku najviše izloženi njihovi mališani. Njima se sugerira da djeca i učenici od kuće sa sobom nosu vodu za piće i vlažne te dezinfekcione maramice. Nadalje, od njih se zahtijeva da redukcijama razgovaraju s njima i objasne im trenutnu situaciju te da im objasne važnost lične higijene i posljednice nepridržavanja.

 

preporuke-zavoda-za-javno-zdravstvo-ks

 

Zalihe vode

 

- Škole i vrtići trebali bi obezbijediti zalihe vode koje bi se koristile u periodu dnevne redukcije. Također, aktivnosti bi trebalo pomjeriti u periodu kada vode ima te pojačati higijenu u WC-ima.

 

Jelo u obrazovnim institucijama treba ograničiti na period velikog odmora u obje smjene jer tada ima vode – piše u preporukama.

 

Održavanje higijene

 

Iz Zavod za javno zdravstvo KS apeluju da je sve ove mjere potrebno dodatno pojačati na mjestima gdje se nalaze mala djeca kojoj nije moguće objasniti važnost lične higijene. Također, da se putem medija prati trenutna situacija.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook