arapi najavili veliku investiciju, ali postoji problem

Ko je Džan Karajica, mladi arhitekta iz Sarajeva koji zaustavlja 'rušenje' Skenderije zbog autorskih prava?!

Biznis Klub21.10.17, 19:15h

Ko je Džan Karajica, mladi arhitekta iz Sarajeva koji zaustavlja 'rušenje' Skenderije zbog autorskih prava?!
Karajica se nedavno oglasio saopćenjem povodom investiranja u Skenderiju, jer ga tim povodom niko iz Vlade KS nije kontaktirao, a njegov djed je na njega prenio autorska prava

 

 

Džan Karajica (29) jedan je od najmlađih članova Kraljevskog udruženja arhitekata Velike Britanije. Rođen je u Sarajevu 1988. godine. Rodni grad je napustio ratne 1992., kada je imao samo četiri godine. Nakon osnovne i srednje škole u Bahreinu, fakultet i magisterij arhitekture je završio u Manchesteru.


Za agenciju Patria govorio je o projektima na kojima trenutno radi, zbog čega veliki investitori zaobilaze BiH, te zbog čega još ništa nije gradio u rodnom Sarajevu, a osvrnuo se i na najavljeno "rušenje" Skenderije i veliku arapsku intesticiju u ovaj kulturno-sportski kompleks i problem oko autorskih prava. 


Naime, skoro cijela porodica Džana Karajice s majčine strane su poznate arhitekte, a njegov djed Halid Muhasilović je jedan od arhitekata Skenderije. Majka Lejla i danas predaje na prestižnom fakultetu arhitekture u Bahreinu, a i očuh je doktorirao arhitekturu u Velikoj Britaniji.


Karajica se nedavno oglasio saopćenjem povodom investiranja u Skenderiju, jer ga tim povodom niko iz Vlade KS nije kontaktirao, a njegov djed je na njega prenio autorska prava. Na pitanje da li je na zapadu ili negdje drugo ikada radio na projektu a da prethodno investitor nije osigurao svu potrebnu dokumentaciju, Karajica je odgovorio:


- Kratko i jasno - nisam. Ne govorim da se to ne radi u drugim državama, sigurno se radi, ali ja lično i firma za koju radimo nismo nikada imali tu vrstu problema. Kad ste već spomenuli Skenderiju, interesantno mi je bilo pročitati izjavu od strane nadležnih da će doći do rušenja Skenderije samo zato što će se napraviti bolja dvorana Mirza Delibašić, ili moderniji i veći Dom mladih. Po toj logici, želim da im predložim da isto tako krenemo da rušimo Katedralu, Sabornu crkvu, stadion Grbavica, Begovu džamiju, Zetru, Carevu džamiju, stadion Asim Ferhatović Hase itd, i da na svim tim lokacijama napravimo veće i modernije katedrale, crkve, stadione, sportske dvorane i džamije. To jeste ako je to način njihove 'brige' za naš grad, historiju našeg grada, i ako je samo rušenje a ne adaptacija ili restauracija jedina mogućnost.


Intervju sa Džanom Karajicom možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook