Okrenite se zdravim životnim navikama

Otkriveno: Ove namirnice konzumirate svaki dan, a uzrokuju rak!

Lifestyle20.10.17, 14:37h

Otkriveno: Ove namirnice konzumirate svaki dan, a uzrokuju rak!
U sljedećih 50 godina svaki treći čovjek tokom svog života oboljeti od raka, a više od 30 posto slučajeva bolesti moglo bi se spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika

Svi su ljudi manje-više svjesni ozbiljnosti koju bolest poput raka donosi - fizički, mentalno, emocionalno i finansijski, ne samo oboljelima, već čitavim porodicama. Upravo zbog toga što za karcinome nema učinkovitog lijeka, to je bolest koja nas najviše plaši svojom sveprisutnošću.
  

Rak će u sljedećih 50 godina imati svaki treći čovjek 


Rak je treći najveći ubica ljudi, odmah iza srčanih bolesti te moždanog udara. Postoji više od 100 vrsti raka, a svaki dio tijela može biti njime napadnut. Pogledajte statističke podatke WHO-a u infografici: Rak pluća ima 31 posto smrtnosti kod muškaraca i 26 posto kod žena. Kod muškaraca slijede rak prostate, rak debelog crijeva, gušterače i jetre. Kod žena slijede rak dojke, debelog crijeva, gušterače i jajnika.


Prema znanstvenim predviđanjima će u sljedećih 50 godina svaki treći čovjek tokom svog života oboljeti od raka, a više od 30 posto slučajeva bolesti moglo bi se spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika, izbjegavanjem poroka poput cigareta i alkohola - ali ponajprije izbjegavanjem kancerogene hrane.  


Što uzrokuje rak? 


Moglo bi se reći kako je naš organizam doslovno preplavljen smrću. Kosa, nokti, vanjski sloj kože - sve su to mrtve stvari koje svakog tjedna gubimo, odbacujem i nestaju - oko 80 posto čestica u zatvorenim prostorima koje se presijavaju na suncu zapravo su mrtve stanice kože ljudi. 


Ipak, većina se tijela sastoji od živih tvari, poput biološke pšenice koja spaljuje hranu za energiju potrebno za disanje i kretanje, grijanje i razmišljanje. Stanice organizma su vrlo aktivne i zaposlene dijeljenjem milijun puta svakog dana. Fascinantan je to proces replikacije instrukcija - DNK za svaku stanicu kćer zahtijeva kopiranje identičnog lanca tri milijarde nukleotida. 


U svemu tome, naša tijela ipak nisu savršena. Svaki put kad se stanica podijeli, enzimi koji sudjeluju u sintezi u prosjeku rade čak oko 120 tisuća greški. Puno ili malo, sasvim je nebitno, sve dok se ne dogodi ključna greška koja djeluje kao okidač raka zahvaljujući abnormalnom radu stanice, rastu te neprekidnom dupliciranju. Takva stanica ignorira signale da prestane te stimulira tijelo da je opskrbljuje krvi kako bi još rasla.


Tada se takva stanica beskonačno razmnožava, odnosno rak širi po tijelu.  Naravno, ključno je i o kojem se tipu raka, odnosno greške radi, jer kod jednih to ide brže, a kod drugih sporije.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

(Express, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook