Zabrana ne pomaže

Opasnosti na internetu: Evo kako ćete zaštititi svoje dijete...

Lifestyle18.10.17, 15:37h

Opasnosti na internetu: Evo kako ćete zaštititi svoje dijete...
Iza roditeljevih leđa 8 posto djece priznalo je kako je otišlo na susret s osobama koje su prvi put upoznali na društvenim mrežama, a čak svako treće dijete u dobi od 11 do 18 godine prihvaća strance za prijatelje na društvenim mrežama

 

Sigurnost djece na internetu izuzetno je bitno pitanje za svakog roditelja. Odrastanje današnjih generacija praktički je nezamislivo bez virtualnog svijeta, no upravo tu vrebaju opasnosti iz svakoga kuta. Puno djece u virtualnom svijetu svakodnevno je izloženo nasilju, porukama neprimjerenog sadržaja te sličnih internetskih prijetnji.


U dobi od 11. do 18. godine svako drugo dijete izloženo je uvredljivim komentarima i porukama na interentu, a 16 posto djece susrelo se s prijetnjama. Nasilje na internetu prisutno je od 0 do 24 sata, za razliku od nasilja licem u lice.

 

Zabraniti djeci pristup tehnologiji nije od velike pomoći. Međutim, važno je od najranije dobi stvarati odgovorne stavove o korištenju.

 

Djeca su prepuštena sami sebi. Roditelji djeci ograničavaju vrijeme koje provode na interentu, ali ne pričaju o tome što se događa i što djeca gledaju, istaknula je Tea Brezinščak, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

 

Iza roditeljevih leđa 8 posto djece priznalo je kako je otišlo na susret s osobama koje su prvi put upoznali na društvenim mrežama, a čak svako treće dijete u dobi od 11 do 18 godine prihvaća strance za prijatelje na društvenim mrežama.

 

Roditelji u većini slučajeva nisu ni svjesni što sve djeca rade online, stoga je nužno podići razinu svijesti o sigurnosti djece na internetu. Mnoga djeca otkrivaju privatne informacije i šalju neprimjerene fotografije jer nisu svjesna mogućih posljedica.


U hrvatskim školama o medijima se uči na satovima hrvatskog jezika, no zapravo se vrlo malo govori o internetu, istaknula je Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

 

Internet je mediji na kojem djeca provode puno vremena i ako se koristi pametno, može poslužiti kao odlično sredstvo za učenje i komunikaciju, međutim jednako tako krije brojne opasnosti i rizike. Stoga je cyber-sigurnost jedan od prioriteta u radu policije.

 

Iako ne možemo djecu držati pod staklenim zvonom i spriječiti ih da vrijeme provode na interentu, možemo ih zaštiti kroz obrazovanje. Jedan od načina je osnivanje agencije ili institucije koja bi se bavila istraživanjima, prevencijom i edukacijom. Potrebna je sustavna edukacija o medijskim sadržajima kao u Švedskoj. U škole bi to trebalo uvesti kao dio sadržaja svih predmeta, poručila je Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

 

Naime, švedska vladina organizacija Swedish Media Council objavljuje izvještaje o razvoju medija i medijskom utjecaju na djecu i mlade, a u škole je uvedena interaktivnu mrežna stranica koja im služi kao baza materijala za edukaciju učenika u školama.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook